Stroomcapaciteit in Noord-Nederland wordt uitgebreid

Netwerkbedrijf TenneT steekt de komende jaren nog eens 215 miljoen euro extra in de aanleg van hoogspanningsknooppunten in Groningen en Drenthe. Dat geld komt bovenop de ruim 1 miljard euro die het bedrijf al investeert in lopende projecten.

Stroomcapaciteit+in+Noord%2DNederland+wordt+uitgebreid
© DIRK HOL

In totaal komt zo voor twee gigawatt aan extra aansluitcapaciteit vrij, met name bedoeld voor zonne- en windparken in Noord-Nederland. Eén gigawatt elektriciteit komt overeen met de capaciteit van zo'n 3,5 miljoen zonnepanelen of ongeveer tweehonderd windturbines.

Het energienetwerk in Noord-Nederland slibt momenteel snel dicht door alle aanvragen voor het aansluiten van zonne- of windmolenparken. Daardoor dreigen verschillende projecten, waaraan ook veel boeren deelnemen, voortijdig te stranden.

Extra capaciteit

Er worden onder andere twee nieuwe 380 kV/110 kiloVolt hoogspanningsstations gepland in Groningen en Drenthe. Deze projecten zijn rond 2025 klaar. TenneT maakt vooruitlopend 500 megawatt extra capaciteit vrij uit reservevoorzieningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer