Project+%27Zon+op+dak%27+levert+al+besparing+op
Nieuws
© Twan Wiermans

Project 'Zon op dak' levert al besparing op

De persoonlijke energiescans in het project Zon op dak in Kaag en Braassem kan voor boeren en tuinders een besparing van duizenden euro's opleveren. Soms levert de scan kennis op waarmee netbeheerder het netwerk plaatselijk kan aanpassen.

Door de investeringsplannen in zonne-energie van alle agrariërs in de gemeente in beeld te brengen, weet Liander op de aansluitcapaciteit voldoende is of zonodig het netwerk om aanpassing vraagt. In één geval leverde aanpassing van de trafolocatie een besparing van 18.000 euro op.

'We hebben nu 40 van de 100 scans uitgevoerd. In een handvol gevallen heeft dat tot een aanpassing geleid waardoor de investering in kabels, graafwerk en tijd lager uitpakte', vertelt projectleider Wouter Veefkind van Projecten LTO Noord. 'Zon op dak' is een project van LTO Noord in samenwerking met gemeente Kaag en Braassem, netbeheerder Liander en Rabobank Groene Hart Noord.

Duidelijkheid

Soms blijkt uit de inventarisatie dat Liander een ondernemer niet op korte termijn kan aansluiten, of dat het veel gunstiger is om het net te verzwaren als er gewacht wordt tot meerdere ondernemers aan de weg een aansluiting aanvragen. Veefkind: 'In dat geval is duidelijkheid ook winst. In samenspraak met Liander kan een boer of tuinder dan een planning maken voorzichzelf, of bijvoorbeeld zijn investeringen splitsen.'

Het project 'Zon op dak' is inmiddels uitgebreid naar gemeente Nieuwkoop. Ook hier kunnen agrariers met plannen voor zonnepanelen een scan aanvragen. LTO Noord is ook in gesprek met andere gemeenten hierover. Voor Liander is de informatie uit het project heel bruikbaar bij aanpassingen van de netcapaciteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer