Tuinders Zuidplas gezocht voor flexibel energienet

Netbeheerder Stedin start een tijdelijke 'flexibiliteitsmarkt' in de Zuidplaspolder. Het idee van zo'n markt is dat de piekbelasting op het elektriciteitsnet over de dag wordt uitgesmeerd. Daarvoor worden glastuinbouwbedrijven gezocht.

Tuinders+Zuidplas+gezocht+voor+flexibel+energienet
© Koen van Wijk

Omdat het stroomnet van netbeheerder Stedin in de Zuidplaspolder langzaamaan vol loopt, zoekt Stedin partijen die lokale bedrijven, tegen betaling, flexibel om laten gaan met hun energiegebruik.

Stedin zoekt een 'aggregator', een bedrijf dat het energieverbruik bij bedrijven kan sturen, waardoor flexibiliteit ontstaat. De netbeheerder zoekt in totaal een flexibiliteit van vijf megawatt. Dat is ongeveer de benodigde capaciteit om vijfduizend huishoudens van stroom te voorzien.

Flexibiliteitsmarkt

Meedoen aan de flexibiliteitsmarkt heeft financiële voordelen volgens Stedin. Deelnemende partijen kunnen rekenen op een vaste maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding plus een vergoeding voor de geleverde flexibiliteit per uur. De capaciteit wordt op termijn weer uitgebreid, daarvoor bouwt Stedin in de periode 2023-2025 een nieuw transformatorstation in de Zuidplaspolder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer