Achterhoekse boeren protesteren bij Wooldse Veen

Achterhoekse boeren hebben donderdagochtend natuurgebied Wooldse Veen bij Winterswijk geblokkeerd. Met zo'n honderd trekkers verzamelden ze zich bij het Natura 2000-gebied. Op die manier willen ze aandacht vragen voor de situatie waarin ze vrezen te belanden door de stikstofdiscussie.

In Winterswijk zijn namelijk vier Natura-2000 gebieden. 'Ik ben tevreden, want ook in Den Haag komt dit over', vertelt initiatiefnemer en melkveehouder Alfred Scholten. 'Boeren rondom Natura 2000-gebieden brengt gewoon onzekerheid met zich mee.'

Gedeputeerde Peter Drenth van provincie Gelderland probeerde de boeren gerust te stellen. 'Niemand heeft het over actief uitkopen, niemand wil gezonde bedrijven wegsaneren. En ik wil dat dit ook helder is. Ik snap dat daar onzekerheid van komt, maar die onzekerheid hoort bij verandering.' Scholten haakt daar op in. 'Hij heeft bij de meeste boeren rust gecreëerd, maar het blijft provinciaal. In Den Haag gebeurt het, dus helemaal gerust zijn we nog niet.'

Latente ruimte

Voorzitter Mark Ormel van LTO Noord-afdeling Oost Achterhoek is er ook nog niet helemaal gerust op. Hij maakt zich vooral zorgen over de latente ruimte. 'Dat waar nu nog ruimte is in de vergunning die nog niet gebruikt wordt deze al dan niet stiekem wordt ingepikt door de overheid. Dat willen we voorkomen.'

Drenth wil geen wildwesttaferelen in het agrarisch gebied. 'Er wordt niks verplicht opgekocht. Iedereen is zelf eigenaar en bepaalt dus zelf aan wie of wat hij verkoopt. Het gaat niet om onteigening, het is volkomen vrij.'

Verliezen

'Ik ben blij met zijn antwoorden', reageert Ormel. Maar helemaal gerustgesteld is hij nog niet. 'Ik heb het gevoel dat het heel hard nodig is om in gesprek te blijven en te blijven onderhandelen. Dat is nodig om de mogelijkheden die we nu hebben niet verliezen.'

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer