Franse+boeren+protesteren+tegen+miskenning
Nieuws
© Dirk Hol

Franse boeren protesteren tegen miskenning

Niet alleen Nederlandse boeren protesteren, ook de Franse collega's gingen de straat op. Ze blokkeerden maandagavond aan de Franse snelweg A77 (Parijs-Nevers) ten noorden van de Bourgondische stad Nevers een op- en afrit tegen het 'boerenbashen' wat ze ook 'agribashing' noemen.

Grote problemen deden zich bij de korte blokkade niet voor, maar dit is volgens de actievoerders slechts een voorproefje geweest. Dinsdag gaan in heel het land boeren met hun trekkers en andere voertuigen de straat op. Gevreesd wordt dat ze op veel plaatsen een verkeerschaos veroorzaken, vooral in het zuiden waar de vakbonden sterk staan.


Net als afgelopen dinsdag in Nederland eisen de boeren erkenning en begrip voor hun werk dat in grote delen van het land ook door twee jaren van droogte is getroffen. De Nationale Federatie van Boerenvakbonden (FNSEA) en de vakbond Jonge Boeren (JA) keren zich tegen het onbegrip voor de landbouw, veeteelt en visserij.

Op hen neergekeken

Volgens veel boeren wordt door beleidsmakers in Parijs, ambtenaren, klimaatactivisten en veel andere burgers op hen neergekeken. De FNSEA en de JA hebben opgeroepen in heel het land wegen te blokkeren tussen 11 uur en 14 uur.


Ze willen naar eigen zeggen niet dat mensen op weg naar hun werk last van boerenacties hebben. Het gaat dinsdag slechts om een waarschuwing aan de regering volgens de bonden. De boeren zijn niet alleen ontevreden over hun imago, maar stellen ook dat de regeringspolitiek hun bedrijven ondermijnt.

Vrijhandelsverdrag

Zo zou bijvoorbeeld het Europese vrijhandelsverdrag met Canada de Franse boeren benadelen. Ook is er veel onrust over geplande wetgeving met strenge beperkingen van het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer