Timmermans+botst+met+PvdD+in+Europarlement
Nieuws
© Europese Unie 2019

Timmermans botst met PvdD in Europarlement

Met vergezichten van Europa als duurzame koploper heeft Frans Timmermans het Europarlement ervan kunnen overtuigen dat hij geschikt is voor de functie van klimaatcommissaris van de Europese Unie.

Timmermans, die ook weer vice-president van de EU wil worden, oogstte dinsdagavond aan het einde van de hoorzitting zelfs applaus. De kans is dan ook zeer groot dat hij een meerderheid van het EP achter zijn benoeming weet te krijgen.

De hoorzitting met het EP duurde bijna drie uur. Vlak voor het einde botste Timmermans nog met Anja Hazekamp, Europarlementariër voor de PvdD, over de miljardensubsidies die de EU jaarlijks aan de veehouderij geeft. Ook met het promoten van vleesproducten buiten de EU moet Brussel van de PvdD maar eens stoppen.

Stopzetten subsidies

Timmermans is dat niet van plan. Hij vindt wel dat de EU moet inzetten op het verbeteren van dierenwelzijn en het verduurzamen van de landbouw. Hij vroeg zich af of de PvdD zich realiseert wat de gevolgen zijn van het stopzetten van subsidies aan de veehouderij.

Heeft u enige idee welke sociale ellende u afroept

‘Heeft u enige idee over welke niveau sociale ellende u over het Europese platteland afroept’, hield hij Hazekamp voor.

Kijk vanaf 2:21:00 

Timmermans wil binnen 100 dagen een Europese Green Deal sluiten. Die haast is volgens hem geboden om de klimaatdoelen in 2030 en 2050 te halen. Op weg naar een klimaatneutraal Europa over 30 jaar is de doelstelling nu dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 halveert. Nederland en zeven andere landen willen een reductie van 55 procent. Dat vraagt om ‘echt zware maatregelen’, zei Timmermans.

Waterstof

Timmermans is onder meer voorstander van het massaal aanplanten van bossen en wil daarnaast fors inzetten op innovatie en de energietransitie. Volgens hem is het technisch mogelijk om het Europese aardgasnetwerk geschikt te maken voor duurzaam geproduceerd waterstof.

Tegen Europarlementariër Jan Huitema (VVD) zei de beoogde klimaatchef van de EC taboes niet te schuwen, maar investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of waterstof biedt volgens hem meer kansen voor ondernemers dan kernenergie. Hij ziet ook veel ruimte voor innovatie in de landbouw. ‘Boeren zijn slimme mensen die inzien dat ze ook de omslag moeten maken. Europa moet daar perspectief bij bieden.’

Onvoldoende inkomen

De balans van een hoge productie voor een lage prijs is in de landbouw doorgeslagen, meent Timmermans. ‘Betalen we nu niet te weinig?’, vroeg hij zich af. ‘Onze boeren hebben onvoldoende inkomen en zonder boeren halen we onze klimaatdoelen niet.’

Door het snel sluiten van een Green Deal kan de EU de koploper worden die de rest van de wereld meeneemt in een betere en duurzame toekomst. Volgens Timmermans biedt dat veel kansen voor de Europese economie. ‘We kunnen die kans grijpen of verliezen.’

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer