Zwakke presentatie kandidaat landbouwcommissaris

De beoogde nieuwe EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski heeft geen sterke indruk gemaakt op het Europees Parlement. De Pool moet zijn plannen voor het Europese landbouwbeleid in een tweede ronde nader toelichten om nog kans te maken op de Brusselse topfunctie.

Kandidaat-commissarissen worden deze en volgende week verhoord door het Europees Parlement over hun beleidsdoelen en -voornemens. Dinsdagmiddag vond de hoorzitting van Wojciechowski plaats. Hij moest daarbij vragen beantwoorden van de leden van de landbouw- en milieucommissies van het EP.

Wojciechowski maakte geen sterke indruk. Hij zei zich in te willen zetten voor kleine en middelgrote familiebedrijven. Volgens hem zijn deze boerenbedrijven goed ingesteld om de vergroening van de Europese landbouw mogelijk te maken. Tot een duidelijke uiteenzetting van deze aanpak kwam het echter niet.

Mercosur

Opmerkelijk was ook zijn betoog tegen het handelsakkoord Mercosur. Volgens hem komt dit vooral de industrie ten goede en niet de boeren en hij wil dit gaan bespreken met zijn collega-commissaris van Handel. Dat dit waarschijnlijk zijn voorganger Phil Hogan wordt die de Mercosur-deal als landbouwcommissaris mede heeft uit onderhandeld leek hij zich in eerste instantie niet te realiseren.

De Europese Rekenkamer was erg kritisch op de GLB-plannen van Hogan. Wojciechowski was destijds lid van die Rekenkamer. Samen met het Europees Parlement wil hij na zijn benoeming de plannen van zijn voorganger deels herzien.

Het Europees Parlement had ook kritische vragen over een onderzoek van het EU-fraudebureau OLAFin 2016 naar reiskostendeclaraties van de beoogde Eurocommissaris. Wojciechowski antwoordde dat hij uit eigen beweging en nog voor de start van dat onderzoek 11.000 euro heeft teruggestort, omdat hij vermoedde dat dat zij onkostenvergoeding niet klopte.

Na afloop van de hoorzitting wist De Poolse kandidaat van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen niet de benodigde tweederdemeerderheid van de landbouwcommissie te overtuigen. Daarop werd besloten dat Wojciechowski een reeks schriftelijke vragen moet beantwoorden. Ook een tweede hoorzitting behoort tot de mogelijkheden.

Niet overtuigd

‘Janusz Wojciechowski heeft helaas geen goede eerste indruk gemaakt. Hij miste een duidelijke visie en sprak zonder de energie en passie, die wat mij betreft nodig zijn, om deze belangrijke post voor de Europese landbouw uit te kunnen oefenen. Bovendien ben ik er nog niet van overtuigd dat hij de geschikte kandidaat is om te zorgen voor een Europees landbouwbeleid dat de concurrentiepositie van de boeren versterkt, duurzame resultaten beloont en innovatie stimuleert’, laat VVD-Europarlementariër Jan Huitema in een reactie weten.

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer