Telers hebben nog maar weinig uien in voorraad

De voorraden uien zijn fors lager dan de afgelopen vijf seizoenen gemiddeld het geval was. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is de voorraad 73 procent lager.

Telers+hebben+nog+maar+weinig+uien+in+voorraad
© Han Reindsen

Dit blijkt uit de tweede voorraadinventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) in de eerste week van februari voor het seizoen 2018-2019. Aan de inventarisatie hebben 161 leden deelgenomen.

De belangrijkste conclusie bij deze tussenstand ligt in het verlengde van de voorraadinventarisatie in december. Absoluut is er ongeveer evenveel afgeleverd ten opzichte van andere jaren, hetgeen aansluit bij het praktijkbeeld van de goedlopende afzet in de eerste helft van het seizoen.

Rode en gele uien

Uit de voorraadinventarisatie blijkt dat door de deelnemers ongeveer 70 procent van de uien is afgeleverd. Van de rode uien is 74 procent geleverd en van de gele uien 63 procent. Dit ligt hoger dan vorig seizoen, zowel bij de rode als de gele uien. Gemiddeld was toen 50 procent van de uien afgeleverd.

In absolute tonnen is er door de deelnemende VTA-leden bijna 5,2 procent minder afgeleverd dan vorig seizoen. Maar dit ligt boven de lijn van het vijfjarig gemiddelde, hetgeen de goedlopende afzet in de eerste helft van het seizoen bevestigt. In de eerste helft van het seizoen is er ondanks de lagere oogst toch een behoorlijk volume geëxporteerd, waardoor de voorraden nu fors lager zijn dan de voorgaande seizoenen.

Absolute tonnen

Zoals te verwachten was, is de absolute voorraad fors lager dan voorgaande seizoen. Dit scheelt 60 procent. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is dit 57 procent lager. Van de voorraad is ongeveer 53 procent verkocht (47 procent is nog vrij). Op basis van absolute tonnen ligt de vrije voorraad 74 procent lager dan vorig jaar. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is dit 73 procent lager.

Naar verhouding ligt de vrije voorraad bij rode uien iets lager dan bij de gele zaaiuien. Bij de rode uien was 13 procent van de totale oogst nog vrij verkoopbaar, bij de gele uien 18 procent. De deelnemers met rode uien hebben 48 procent van de voorraad al verkocht, terwijl dat bij de gele zaaiuien 51 procent is. In andere jaren was ongeveer 25 procent van de voorraad rond deze tijd verkocht, aldus VTA.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer