Vrijwilligheid+basis+aanpak+stikstof
Nieuws
© Dirk Hol

Vrijwilligheid basis aanpak stikstof

Het kabinet neemt vrijwilligheid als uitgangspunt bij het uitkopen van veehouders om het stikstofprobleem rondom Natura 2000-gebieden op te lossen. Dat is besloten na overleg tussen de coalitiepartijen.

De dreiging van een gedwongen sanering was de voornaamste reden voor het boerenprotest van dinsdag. Het kabinet wil voor het uitkopen miljarden euro’s vrijmaken.

Voor CDA-Kamerlid Jaco Geurts staat een vrijwillige regeling voorop. ‘Wij willen lokaal maatwerk organiseren voor bijvoorbeeld oudere boeren zonder opvolging. Als je er eerlijk tegen aankijkt, zie je daar niet de nieuwste stallen. Het kan daarnaast de grondpositie van boeren in die buurt die doorgaan, verbeteren.’

Provincies

De kabinetsaanpak richt zich op een gebiedsgerichte aanpak, waarbij provincies de regie krijgen. Hiermee wordt het advies van de commissie-Remkes ter harte genomen.

Het kabinet staat intern salderen toe. Hierbij verlaagt een veehouder de stikstofuitstoot door bijvoorbeeld stallen emissievrij te maken. Bij de uitwisseling van stikstofruimte tussen bedrijven in gebieden wordt 30 procent afgeroomd. Latente ruimte die ze nog hebben in hun vergunningen, wordt ze niet afgenomen.

• Lees meer in de krant van zaterag 5 oktober


Tijdens een overleg met de Tweede Kamer zei commissievoorzitter Johan Remkes dat het hem niet gaat om het aantal dieren, ‘maar om wat er vrijkomt bij de productie en in de natuur terechtkomt’.

WUR-hoogleraar en commissielid Rudy Rabbinge pleitte voor ontwikkelingsruimte voor de veehouderij. ‘Kijk naar de glastuinbouw waar kassen tegenwoordig energieneutraal zijn en vrij van gewasbescherming. Die ontwikkeling kunnen stallen ook doormaken, maar dan moet je ze de ruimte geven.’

Weer

 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  80 %
Meer weer