Kabinet wil vrijwillige sanering veehouderij

De coalitiepartijen (VVD, CDA, CU en D66) zijn gisteravond overeengekomen dat er gesaneerd gaat worden nabij Natura 2000-gebieden op basis van vrijwilligheid. Ook wordt salderen mogelijk gemaakt waarbij wel wordt afgeroomd. Latente ruimte in vergunningen wordt niet ingenomen. Het kabinet volgt daarmee op lang niet alle punten het advies-Remkes.

Kabinet+wil+vrijwillige+sanering+veehouderij
© VidiPhoto

Veehouderijbedrijven die te veel stikstof uitstoten en gelegen zijn nabij Natura 2000-gebieden worden niet gedwongen gesaneerd. Ook het mogelijke onteigenen van veehouders, zoals in het advies-Remkes staat, is van de baan. De provincies gaan de activiteiten en bedrijven die de meeste stikstof uitstoten per gebied in kaart brengen.

Op basis van welke criteria dit gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Het kabinet wil met een warme en vrijwillige saneringsregeling deze bedrijven kunnen overhalen te stoppen. De regeringspartijen zijn voornemens miljarden euro's hiervoor uit te trekken. Hoeveel precies nodig is, hangt af van de gebiedsplannen waar de provincies mee gaan komen. Dat blijkt uit navraag bij het ministerie van LNV.

Salderen mogelijk

Om de vergunningverlening op korte termijn weer vlot te trekken, wordt intern salderen weer toegestaan. Ook het extern salderen (uitwisseling van stikstofruimte tussen bedrijven binnen een regio) wordt mogelijk. Hiervoor gaat een afroming gelden van 30 procent.


De latente ruimte binnen een vergunning wordt niet ingenomen. Dit betekent dat als een boer een vergunning heeft voor 120 koeien terwijl hij maar 100 dieren houdt, de vergunde ruimte voor de overige 20 niet wordt ingenomen. Op dit punt volgt het kabinet niet het advies op van de commissie-Remkes.

Het kabinet wil de mogelijkheid over een nieuwe ondergrens voor stikstofuitstoot (drempelwaarde) verkennen. Naar verwachting is hier voor het einde van het jaar meer duidelijkheid over. Ook worstelt de coalitie met de provincies over de normering voor het extern salderen. Het kabinet vreest voor een ongelijk speelveld tussen provincies als zij niet gaan werken met eenzelfde norm.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer