KCGG: voorstel Remkes niet effectief

Het voorstel van de commissie Remkes om in te zetten op de opkoop van veebedrijven is niet effectief. In plaats daarvan kan de overheid zich veel beter richten op innovatie om de stikstofcrisis aan te pakken. Met hetzelfde geld bereik je dan veel meer.

KCGG%3A+voorstel+Remkes+niet+effectief
© Mike Schellart

Dat stelt het Kennis Center voor Groene Groei (KCGG). Volgens het KCGG blijkt uit diverse projecten dat er nog veel meer mogelijkheden zijn om stikstofemissies vanuit de landbouw te beperken. 'De commissie Remkes adviseerde echter vooral de opkoop van veebedrijven. Dat kost mogelijk 300 euro per kg reductie van de stikstofemissie. Om jaarlijks 1 miljoen kg reductie te realiseren is wel tot 300 miljoen euro nodig. Met datzelfde geld zou je door een stimuleringsfonds voor alle melkveebedrijven tot 40 miljoen kg reductie kunnen komen. Dat is zelfs meer dan een kwart van de totale jaarlijks stikstofemissie in de melkveehouderij. Met een extra zetje zullen de melkveebedrijven de beschikbare innovaties snel kunnen doorvoeren.'

De voorstellen van de commissie Remkes zijn voor de landbouw vooral gericht op sanering van vervuilende bedrijven naast natuur en in beperkte mate op het versneld innoveren in duurzame stalsystemen. 'Voor de melkveehouderij zijn die innovaties echter niet zo effectief en efficiënt en is soms ook nog gevaarlijk voor de gezondheid van mens en dier', stelt Wim de Hoop van KCGG. Hij is voormalig hoofd Bedrijf en Beleid binnen Wageningen University & Research. 'Een vrijwillige opkoopregeling kost veel geld. Bovendien is de reductie in stikstofemissie relatief beperkt, omdat het alleen de emissies uit de stal en de mestopslag betreft.'

Voorbeelden

Het KCGG noemt een aantal voorbeelden waarmee de stikstofemissie kan worden beperkt. 'Dat kan variëren van investeringen in betere bodemkwaliteit, in precisiebemesting voor nog betere benutting van de dierlijke mest en gebruik van circulaire kunstmeststoffen tot efficiënter voeren met bijvoorbeeld veel meer eigen vers gras. Diverse koploperbedrijven passen al veel toe. Met een stimuleringsfonds zou een grote groep bedrijven gaan volgen, waardoor de emissies fors meer worden teruggedrongen dan bij de huidige wettelijke vereisten.

De Hoop mist dit in het verhaal van Remkes. 'Er liggen allerlei ideeën en bewezen methoden op de plank waar we zo mee aan de slag kunnen. Daar lees je amper iets over.'

In de melkveehouderij kan volgens het KCGG de Kringloopwijzer goed benut worden voor een soort 'bonus-malussysteem' om de bedrijven een financiële stimulans te geven om de innovaties te kunnen doorvoeren. 'Het ondernemerschap wordt dan gestimuleerd om die innovaties te kiezen die het beste passen bij het bedrijf. Dat is dan zeer kosteneffectief en draagt ook bij aan een beter klimaat. In het verleden is al gebleken dat de emissies fors konden worden beperkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer