Kabinet+neigt+naar+vrijwillige+afbouw+veestapel
Nieuws
© DIRK HOL

Kabinet neigt naar vrijwillige afbouw veestapel

Het kabinet is voornemens om de adviezen van de commissie Remkes over te nemen. Dat betekent de vrijwillige uitkoop van veehouders in knelgebieden.

Bronnen binnen het ministerie van LNV bevestigen aan Nieuwe Oogst dat dit de strekking is van de beslissing die het kabinet morgen naar buiten brengt. Het kabinet zou kiezen voor een gebiedsgerichte aanpak, waarbij de provincies leidend zijn.

Het kabinet wil ook het intern salderen weer mogelijk maken. Hierbij wordt de stikstofuitstoot verminderd door bij nieuwbouwprojecten huizen energieneutraal te maken of stallen emissievrij.

Overleg

Donderdagavond wordt door de coalitiepartijen nog overlegd over de laatste details van het coalitieakkoord over de stikstofimpasse. Een andere maatregel is zeer waarschijnlijk het verlagen van de maximum snelheid op bepaalde wegen.

Het kabinet is bereid om voor de warme sanering van de veehouders een ‘substantieel’ bedrag te reserveren. De maatregelen zijn bedoeld om de vergunningverlening op zeer korte termijn weer vlot te trekken. Op dit moment liggen 18 duizend grote en kleine projecten stil.

Vrijdag komt het kabinet waarschijnlijk met een brief aan de Tweede Kamer die meer details bevat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer