%27Stikstofcrisis+biedt+juist+kansen%27
Nieuws
© Pixabay.com

'Stikstofcrisis biedt juist kansen'

Veertien Nederlandse natuurbeschermingsorganisaties roepen in een open brief het kabinet op de stikstofcrisis te benutten voor natuur en alle Nederlanders. 'We zouden dit moment juist moeten aangrijpen als een kans om natuur te herstellen én een duurzame economie te bouwen', aldus de organisaties, waaronder Greenpeace, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds.

Nederland heeft volgens de natuurbeschermingsclubs jarenlang een beleid gevoerd van economische groei ten koste van natuur. 'Het resultaat is een stikstofcrisis.' Nederland heeft 'de minste natuur van Europa', stellen de organisaties.

'Vele diersoorten hollen in aantallen achteruit, waaronder insecten en vogels.' Een teveel aan stikstof is niet alleen slecht voor de natuur, maar ook voor de gezondheid van inwoners, aldus de veertien. 'De deken van stikstof over ons land draagt bij aan de grootschalige luchtverontreiniging.'

Ze vinden het tijd voor een grote omslag die natuur, boeren en burgers ten goede komt en het kabinet is nu aan zet. 'Wij vragen om lef te tonen door stevige keuzes te maken en voldoende geld te reserveren voor deze grote opgave.'

Dat betekent volgens hen investeren in boeren 'zodat zij de omslag kunnen maken naar natuurvriendelijke kringlooplandbouw en daarbij met minder dieren een goede boterham verdienen'.

Ook moet worden geïnvesteerd in grootschalig natuurherstel 'zodat natuurgebieden weer tegen een stootje kunnen'. En ook de andere sectoren zoals vervoer, industrie, luchtvaart en bouw moeten zo snel mogelijk een ambitieuze bijdrage leveren, schrijven ze. Zij denken daarbij aan het verlagen van de maximumsnelheid en duurzaam bouwen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 12°
  60 %
Meer weer