Zonne-energie opwekken met behoud van landbouwgrond

Een rijdende stellage van zonnepanelen die zonne-energie opwekt zonder dat dit landbouwgrond kost. Het prototype met lichtdoorlatende panelen werd donderdag gepresenteerd in het Brabantse Lith.

'Wij willen de agrarische gronden goed blijven gebruiken', zegt initiatiefnemer Patrick Bekkers. 'Die dubbelfunctie kunnen we met deze rijdende constructie halen.' De eerste testen zijn door hem uitgevoerd bij de asperge- en witlofteelt.

'Het volgende type is een stellage met 110 zonnepanelen. Daar zit ook een temperatuurregelaar in. Doordat we met donkere panelen gaan werken voor asperge en witlof verwachten we de asperges ook drie weken eerder uit de grond te kunnen halen.'

Zonlicht

De volgende proef die wordt gedaan, is in aardappelen. 'Vooral voor de zoete aardappelen zou dit goed moeten kunnen werken', weet Bekkers. 'Het paneel loopt dan langzaam over het perceel heen en dat scheelt de aardappelen maar een paar uur direct zonlicht, maar dat is voor die aardappelen niet schadelijk. En dan hebben we nog energie opgewerkt ook.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer