Zeeuwse kift over zonneparken

De plannen voor een groot zonnepark in Zeeland doen bestuurlijke stof opwaaien. De provincie is mordicus tegen. Gemeente Borsele is voorlopig milder in haar reactie op de plannen van Solarfields en IB Vogt om in de Quarlespolder 60 hectare aan zonnepanelen te plaatsen.

Zeeuwse+kift+over+zonneparken
© Douwe Korting

Ten westen van Lewedorp moeten 210.000 zonnepanelen komen die 23.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien. Maar terwijl de inkt van de eerste schetsen nog aan het drogen is, is er al ruis op de lijn. Volgens wethouder Kees Weststrate heeft gemeente Borsele de initiatiefnemers geadviseerd om eerst de omwonenden te informeren.

Beleidsmatig biedt het Omgevingsplan Buitengebied Borsele, weliswaar onder voorwaarden, ruimte voor realisatie van het zonnepark. De grootschalige polders rond de Sloeranddorpen zijn in de gemeentelijke plannen aangewezen als zoekgebied voor zonne-energie.

Bijzonder

Toen de PZC deze week een artikel publiceerde waarin het plan uit de doeken werd gedaan, reageerde gedeputeerde Jo-Annes de Bat op Twitter als door een hond gebeten. 'Dit is bijzonder. Past op geen enkele manier in provinciaal beleid. En toch maar alvast omwonenden vragen?' wijst hij op de geplande informatiebijeenkomst volgende week in het dorpshuis in Lewedorp.

Provincie Zeeland werkt, in het vooruitzicht van een visie op omschakeling naar duurzame energiewinning, voorlopig alleen mee aan plannen voor zonnepanelen op daken en andere initiatieven waarbij de grond een dubbele functie krijgt.

Daken

Het kabinet sprak onlangs nog uit dat landbouw- en natuurgronden moeten worden ontzien bij de bij de aanleg van zonneparken. In plaats daarvan wordt de aanleg op daken gestimuleerd.

De regeringspartijen zijn met provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties deze voorkeursvolgorde voor de aanleg van zonnepanelen overeengekomen.

Energielandschap

Tommorow Energy heeft deze week een vergunning aangevraagd om de Kreekrakpolder bij Rilland om te vormen tot 'energielandschap' met onder meer de realisatie van het grootste zonnepark van Zeeland tot nu toe.

ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema is duidelijk in zijn standpunt: 'Wij zijn tegen panelen op goede agrarische gronden. Hoewel er gelukkig een kentering gaande is, maken we ons zorgen over het gebrek aan aandacht die er bij gemeenten en provincies zou moeten zijn voor de landbouwkundige structuur. Ook voor de lange termijn voor bedrijven die gewoon door willen boeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer