Politiek+moet+hartenkreet+boeren+serieus+nemen
Nieuws
© Dirk Hol

Politiek moet hartenkreet boeren serieus nemen

LTO Nederland roept de politiek op om de hartenkreet van boeren en tuinders serieus te nemen. Die werd door duizenden demonstranten geuit tijdens het boerenprotest op het Malieveld in Den Haag.

De boeren vroegen in Den Haag met #Agractie aandacht voor hun positieve bijdrage aan de maatschappij, het landschap en de voedselvoorziening. In plaats van het gestelde maximum van 75 trekkers, stonden meer dan 350 landbouwvoertuigen en trekkers op het Malieveld. Daarnaast stonden er nog honderden op andere plaatsen in de stad. Duizenden andere demonstranten kwamen verder met de trein naar Den Haag.


Voorzitter Marc Calon van LTO Nederland is trots op het signaal dat de boeren en tuinders vandaag hebben geven. 'De agrarische sector staat schouder aan schouder en de Nederlandse maatschappij staat achter ons. Mijn complimenten aan de organisatoren. Hier kan de politiek niet omheen.'

Vuist maken

'Vandaag is bij de demonstratie een vuist gemaakt', zegt Calon. 'Het gesprek gaat door, met uitgestoken hand naar eenieder die de toekomst van de sector een warm hart toedraagt. De LTO-organisaties blijven zich daar in Brussel, Den Haag en in elke provincie en gemeente van Nederland voor inzetten.'


Regionale organisaties LLTB, ZLTO en LTO Noord ondersteunden met LTO Nederland de leden die naar Den Haag wilden afreizen of onder de noemer #trotsopdeboer bijvoorbeeld een open dag op hun bedrijf of een publieksactie in hun gemeente hielden. Een groot aantal ketenpartners en andere organisaties die actief zijn in de agrarische sector, leverden vandaag een bijdrage aan de succesvolle dag.

Gemoedelijk

De sfeer was gemoedelijk en vol gemeenschapszin. Diverse sprekers, onder anderen initiatiefnemer en schapenhouder Bart Kemp, voorzitter Sieta van Keimpema van Dutch Dairymen Board, voorzitter Henk Bleker van Vee&Logistiek Nederland en Mark van den Oever van Farmers Defence Force spraken de menigte toe. Hun boodschap: we laten ons niet langer wegzetten als milieucrimineel of dierenbeul.


Namens de politiek spraken landbouwminister Carola Schouten en enkele Kamerleden. De Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) werden met boegeroep ontvangen, omdat zij zich hadden uitgesproken voor krimp van de veestapel. De boeren draaiden zich massaal om, zodat zij hen met de nek aankeken. Schouten zegde een vol Malieveld toe dat een halvering van de veestapel niet aan de orde is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer