Boeren+delen+broodjes+uit+op+hoofdstation+Groningen
Nieuws
© Tienke Wouda

Boeren delen broodjes uit op hoofdstation Groningen

Tientallen boeren uit Groningen hebben dinsdagmiddag honderden broodjes met kaas en handjes boerderijdrop uitgedeeld op het hoofdstation van Groningen. 'We krijgen zoveel begrip. Automobilisten toeteren, buschauffeurs zwaaien en reizigers zijn enthousiast', stelt LTO Noord-regiobestuurder Alma den Hertog.

Melkveehouder Tjepko Schimmel uit Feerwerd overhandigt vlak voor de ingang van het treinstation bolletjes aan passanten. 'Ze zijn bijna op', glundert hij. 'Ik ben helemaal geen actievoerder. Maar toen ik vanmorgen op tv zoveel trekkers zag op weg naar Den Haag greep mij dat zo aan. Ik wilde ook wat doen. Dit is een publieksvriendelijke actie. Ik wil graag uitleggen wat me dwarszit. Door de media wordt de burger vaak op het verkeerde been gezet.'

Boeren smeren broodjes op de kar.
Boeren smeren broodjes op de kar. © Tienke Wouda

Melkveehouder Willemien Snijder uit Wagenborgen en bestuurslid van LTO Noord-afdeling Oldambt kwam op het idee voor deze actie. Ze zorgde voor de broodjes die mensen van de afdeling Oldambt en het Hogeland ter plekke smeren. 'Er zijn al heel veel boze boeren naar Den Haag getrokken. Dat is belangrijk, vooral richting politiek. Maar ik vind het ook heel belangrijk om het gesprek met de burger aan te gaan. Het station is daarvoor een ideale plek, hier komen veel mensen. Het is heel mooi dat er ook iets in de regio gebeurt.'

Uien

Pluimveehouder Casper Brans is het daar helemaal mee eens, zegt hij terwijl hij in een bushokje uien en appels uitdeelt. 'Je komt hier snel in gesprek met mensen. Het is geweldig om dit mee te maken, een belevenis. Wij als boeren zitten constant in het verdomhoekje, geef ik de mensen mee.'

Tjepko Schimmel deelt broodjes uit voor het hoofdstation van Groningen.
Tjepko Schimmel deelt broodjes uit voor het hoofdstation van Groningen. © Tienke Wouda

Brans tipt de reizigers vooral om te kijken naar het programma Onze Boerderij van Yvon Jaspers. 'Daar geven ze een reëel beeld van de sector.'

Studenten

Ondertussen deelt studente Psychologie en boerendochter Julia Kemperman uit Appingedam blokjes kaas en plakjes worst uit. 'Eigenlijk had ik op het Malieveld willen staan, net zoals mijn twee broers. Maar ik had verplicht college', vertelt ze.

'Toen kwam mijn moeder op het idee om worst en kaas uit te delen op de universiteit. De studenten hadden er niet zoveel zin in. Daarom ben ik hiernaartoe gekomen', geeft ze aan. 'Ik vind het onterecht dat boeren overal de schuld van krijgen.'

Gedeputeerde

Ook gedeputeerde Henk Staghouwer komt op de actie van de boeren af. Hij maakt zich zorgen, zegt hij. 'Boeren worden in een hoek gedrukt waar ze absoluut niet horen. Dit raakt mij persoonlijk. Ik wil jullie graag een hart onder de riem steken.'

Gedeputeerde Henk Staghouwer spreekt de boeren toe.
Gedeputeerde Henk Staghouwer spreekt de boeren toe. © Tienke Wouda

Voorzitter Johan Remkes van het Adviescollege Stikstofproblematiek heeft laten weten dat hij voor de provincies een regierol ziet weggelegd om de stikstofuitstoot aan te pakken. 'Deze handschoen willen wij oppakken. Maar dan moet het Rijk wel middelen beschikbaar stellen', zegt Staghouwer.

Terwijl Staghouwer de boeren toespreekt, arriveert er een stoet trekkers aan de overkant van het station. Het zijn een kleine dertig boeren uit Zeerijp en Loppersum die de actie komen ondersteunen.

Op een afstand praten twee vrouwen uit Utrecht over de stikstofuitstoot. 'We weten te weinig van de sector. Maar we vinden het wel zorgelijk dat boeren nu alles op hun bord krijgen. Er wordt veel te snel geroepen dat de boeren hun veestapel moeten halveren. Dat is ongenuanceerd. We vinden het belangrijker dat een boer op een duurzame manier kan uitbreiden, dan dat de Formule-races op het circuit van Zandvoort worden gehouden. Dat laatste is helemaal niet noodzakelijk.'

Boeren uit Zeerijp en Loppersum arriveren bij het station.
Boeren uit Zeerijp en Loppersum arriveren bij het station. © Tienke Wouda

Henk Ottens, werkzaam op het station, is het roerend met de boeren eens. 'Het is te gek voor woorden dat ze zo worden weggezet. Dat is oneerlijk. Zij zorgen wel voor ons eten', benadrukt hij.

Boeren hebben vandaag een heel duidelijk signaal richting politiek en samenleving afgegeven, stelt LTO Noord-regiobestuurder Den Hertog. 'Het is nu zaak om door te pakken. Ik ga waken voor een grote stilte', besluit ze.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer