Suikerbieten+hebben+kleine+groeiachterstand
Nieuws
© Han Reindsen

Suikerbieten hebben kleine groeiachterstand

Suiker Unie heeft de groeipuntsdatum voor suikerbieten dit jaar vastgesteld op 18 juni. Dat is vier dagen later dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar.

De groeipuntsdatum is het moment waarop de versterkte diktegroei van de wortels begint. Meestal bevatten de wortels dan zo'n 4 gram suiker. De spreiding in data dat het groeipunt is bereikt, loopt uiteen van 13 juni voor de Zeeuwse eilanden tot 22 juni voor de noordelijke zand- en dalgronden.

Op basis van de groeipuntsdatum voorspelt de agrarische dienst van Suiker Unie voorlopig een suikeropbrengst van ruim 14 ton per hectare. Voor de werkelijke opbrengsten is het verloop van het groeiseizoen bepalend. Suiker Unie wijst er wel op dat regionaal de droogte nog steeds een rol speelt.

Koude meimaand

De wat tragere ontwikkeling van de suikerbieten is vooral een gevolg van de relatief koude meimaand. De laatste weken is wel een flinke inhaalslag gemaakt. De verschillen in neerslag van afgelopen maand variëren van krap 40 tot ruim 125 millimeter, meldt Suiker Unie. Dit heeft grote invloed op de groei van de suikerbieten. De hoge temperaturen en de vele zonuren van dit moment zijn uitstekend voor gezonde bieten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer