Marianne+Thieme+stapt+uit+Tweede+Kamer
Nieuws
© DIRK HOL

Marianne Thieme stapt uit Tweede Kamer

Marianne Thieme maakte zondag bekend te stoppen als partijleider, fractievoorzitter en Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Esther Ouwehand volgt haar op als interim-fractievoorzitter. Naar een nieuwe PvdD-lijsttrekker wordt gezocht.

Thieme (47) zegt wel een rol te blijven vervullen als boegbeeld van de partij. De reden voor haar vertrek is onduidelijk, maar ingewijden stellen dat het intensieve Kamerwerk de frontvrouw steeds zwaarder viel.

Mede ook vanwege haar vele reizen om haar 'missie' - het afdwingen van dierenrechten - gestalte te geven. Esther Ouwehand (43) volgt Thieme tijdelijk op als fractievoorzitter. Eva van Esch, PvdD-fractievoorzitter in de stad Utrecht, komt als vervanger in de Tweede Kamer.

Opvolging

Hoewel Thieme zegt haar beslissing afgelopen mei al gemaakt te hebben, is nog niet duidelijk of er een interne verkiezing komt om een nieuwe lijsttrekker aan te wijzen. 'De komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging', laat ze desgevraagd weten. Thieme zetelde dertien jaar in het parlement.

Onduidelijkheid over interne verkiezing voor nieuwe lijsttrekker

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer