PvdD+kondigt+motie+van+wantrouwen+tegen+Schouten+aan
Nieuws
© Dirk Hol

PvdD kondigt motie van wantrouwen tegen Schouten aan

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD) kondigde donderdagavond een motie van wantrouwen aan tegen landbouwminister Carola Schouten. Zij deed dat tijdens een debat in de Tweede Kamer over het middelenbeleid.

Ouwehand vindt dat de minister informatie heeft achtergehouden over Europese wetgeving die bijen en andere insecten moet beschermen tegen schadelijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen. Zij baseert zich onder meer op onderzoek van het journalistieke platform Follow the Money (FTM). Uit deze vertrouwelijke documenten zou blijken dat Nederland een van de landen is die in Brussel de invoering van de wet tegenhoudt.

De PvdD heeft al eerder aangegeven dat de partij vindt dat Schouten hiermee in de fout is gegaan. Ouwehand vindt dat de minister dat moet erkennen. Omdat zij dat niet doet, wil de PvdD het vertrouwen in de minister opzeggen. Het is opvallend dat zij deze motie aankondigt. Het is gebruikelijk dat een motie van wantrouwen direct wordt behandeld.

Verwerpelijk

Schouten ontkende informatie achter te houden en was ontstemd door de aankondiging van Ouwehand. 'Het raakt me wel', liet Schouten in een reactie weten. 'Dit is een middel dat je inzet als je bewijzen hebt dat iemand de Kamer bewust niet goed heeft geïnformeerd.' De minister noemde de wijze waarop Ouwehand de motie van wantrouwen wilde inzetten verwerpelijk.

Ook andere partijen reageerden kritisch op de aankondiging van Ouwehand om de motie volgende week in te dienen, gelijk met de rest van de moties die in het debat zijn aangekondigd. Laura Bromet van GroenLinks wees Ouwehand erop dat het 'niet chique' is dat zij de minister het hele pinksterweekeinde wil laten 'bungelen'. Ook Helma Lodders (VVD) en PvdA'er William Moorlag waren kritisch op de actie, omdat Ouwehand de kwestie al eerder aankaartte. Daardoor ontbreekt volgens hen de urgentie voor een motie van wantrouwen.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer