Geen+steun+voor+motie+van+wantrouwen+PvdD
Nieuws
© DIRK HOL

Geen steun voor motie van wantrouwen PvdD

Geen enkele andere partij in de Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie van wantrouwen die de PvdD dinsdag indiende tegen landbouwminister Carola Schouten.

Kamerlid Esther Ouwehand van de PvdD kondigde de motie vorige week aan na een algemeen overleg tussen Schouten en de landbouwwoordvoerders van de verschillende fracties. Zij is van mening dat de minister informatie heeft achtergehouden over Europese wetgeving die bijen en andere insecten moet beschermen tegen schadelijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen.

Het Kamerlid baseert zich onder meer op onderzoek van het journalistieke platform Follow the Money (FTM). Uit deze vertrouwelijke documenten zou blijken dat Nederland een van de landen is die in Brussel de invoering van de wet tegenhoudt.

Onstemd

De motie werd dinsdag zoals gebruikelijk ingediend tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Frank Futselaar liet weten ook ‘ontstemd’ te zijn over de gang van zaken rond het insectendossier, maar wilde in zijn afkeuring niet zo ver gaan als de PvdD.

Ook GL-Kamerlid Laura Bromet was kritisch, maar zei voorzichtig te zijn met het instrument van de vertrouwensmotie. ‘Het is niet zo dat wij de minister niet meer vertrouwen.’

Verwerpelijk

Schouten ontkende vorige week al dat zij informatie heeft achtergehouden. Ook dinsdag stak ze haar ergernis over de PvdD-motie niet onder stoelen of banken. Ze had echter niets meer toe te voegen aan haar eerdere reactie tijdens het algemeen overleg. De minister noemde de wijze waarop Ouwehand de motie van wantrouwen wilde inzetten toen verwerpelijk.

Voor de stemming moest de voltallige Tweede Kamer komen opdraven. Toen alleen de PvdD voor de motie van wantrouwen stemde, leidde dit tot enige hilariteit onder de aanwezige Kamerleden.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer