PvdD%2DKamerlid+vertrekt+uit+onvrede+over+partijkoers
Nieuws
© DIRK HOL

PvdD-Kamerlid vertrekt uit onvrede over partijkoers

Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten verlaat de Partij voor de Dieren (PvdD) uit onvrede over de koers van haar partij. Ze geeft haar zetel niet terug aan de partij, maar gaat verder als onafhankelijk parlementslid.

Van Kooten licht in een reactie op facebook haar vertrek toe. 'Steeds meer mensen vinden hun weg naar de PvdD, omdat zij verder kijken dan de partijnaam lang is en zich aangetrokken voelen tot het brede gedachtegoed, het 'Plan B', achter de smalle voordeur. Echter, tot mijn grote spijt zie ik eerder een versmalling dan een verbreding in de onderwerpen die PvdD tot haar 'corebusiness' rekent', zo is te lezen in het bericht.

'In de strijd voor een leefbare aarde voor toekomstige generaties mogen de mensen die nú leven niet vergeten worden', legt ze uit. De partij zou moeten 'strijden voor dier, natuur, milieu én mens'. Haar ongenoegen daarover heeft Van Kooten naar eigen zeggen in de fractie uitgesproken. Toen een bevredigend antwoord uitbleef, besloot ze voor zichzelf te beginnen.

Onaangenaam verrast

De partij zegt in een reactie 'onverwacht geconfronteerd' te zijn met het vertrek van het Kamerlid. 'PvdD is onaangenaam verrast dat Van Kooten de zetel niet teruggeeft, maar ervoor kiest deze mee te nemen en verder te gaan als eenmansfractie.' Vanwege de 'schade' die Van Kooten zou hebben aangebracht aan de partij, heeft het bestuur besloten haar te royeren als lid.

Tot mijn grote spijt zie ik een versmalling in de onderwerpen die PvdD tot haar 'corebusiness' rekent

Femke Merel van Kooten, Tweede Kamerlid

In 2017 werd Van Kooten in de Tweede Kamer gekozen. Ze stond als vijfde op de lijst van de PvdD. De partij had tot haar vertrek vijf zetels in de Kamer. De 35-jarige Van Kooten was eerder medewerker van de PvdD in de Utrechtse gemeenteraad en de Eerste Kamer. Ze was in Utrecht ook Statenlid.

Van Kooten is het eerste lid van de in 2017 gekozen Tweede Kamer dat voor zichzelf begint. De vorige Kamer telde zoveel afsplitsers, dat er sindsdien nieuwe regels zijn ingevoerd die het onaantrekkelijker maken om 'zetelroof' te plegen. Zo krijgen Kamerleden die afscheid hebben genomen van hun fractie een lagere vergoeding dan voorheen.

De Partij voor de Dieren meldt dat vanwege het persoonlijke karakter van de kwestie geen nadere toelichting wordt gegeven op het vertrek van het fractielid. De taken van Van Kooten zijn herverdeeld onder de overige fractieleden.

Nieuwe voorzitter

Het vertrek van Van Kooten is al de tweede verrassing in korte tijd voor het bestuur van de PvdD. Op 31 maart koos het partijcongres onverwacht Sebastiaan Wolfswinkel als nieuwe voorzitter. Daarmee versloeg hij mede-PvdD-oprichter Elze Boshart. Zij was door het bestuur naar voren geschoven als kandidaat.

Wolfswinkel, oud-voorzitter jongerenpartij Pink!, zei na zijn verkiezing dat hij de PvdD transparanter en democratischer wil maken. Onder meer door lokale afdelingen meer autonomie te geven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer