Kritiek+PvdD%2Dstemmers+op+Marianne+Thieme
Nieuws
© DIRK HOL

Kritiek PvdD-stemmers op Marianne Thieme

Het vertrouwen in PvdD-leider Marianne Thieme daalde flink vanwege haar aanpak van de affaire met het vertrekkende Kamerlid Femke Merel van Kooten.

Dat blijkt uit een peiling van het EenVandaag Opiniepanel onder PvdD-stemmers. Afgelopen Prinsjesdag had nog 88 procent van de PvdD-kiezers vertrouwen in partijleider Thieme. Dat is nu gezakt naar 61 procent. Kiezers bekritiseren haar optreden rond het vertrek van Van Kooten. Die vindt dat de partij meer oog moet hebben voor mensen en niet alleen voor dieren. Ook sprak ze na haar vertrek over een 'verziekte cultuur' in de fractie.


In de peiling wordt Thieme omschreven als 'koppig' en 'onzichtbaar'. Eind vorig jaar meldde de partijleider zich ziek voor een periode van vier maanden. Daarna kwam ze terug met een nieuw boek en film.

Uit de nieuwe peiling blijkt dat 55 procent van de 757 ondervraagde PvdD-kiezers vindt dat de partij zich ook op mensen moet richten, naast dier, natuur en milieu. Wel zegt 72 procent van de PvdD-kiezers nog altijd tevreden te zijn over de koers van de partij.

Zetel behouden

Van de PvdD-stemmers heeft 54 procent er geen begrip voor dat Van Kooten heeft besloten haar zetel te behouden en door te gaan als zelfstandig Kamerlid. 39 procent heeft daar wel begrip voor.

Thieme is niet de enige fractievoorzitter in de Tweede Kamer die last heeft van een affaire binnen de eigen partij. Ook FvD-leider Thierry Baudet daalt in de Eenvandaag-peiling. Eind april had nog 93 procent van de FvD-stemmers vertrouwen in Baudet. Door de voortslepende ruzie met mede-oprichter Henk Otten is dat gedaald naar 77 procent.

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer