Eén machtig boerenfront

Er wordt relatief vaak valse informatie verspreid over boeren. Dat dit moet worden aangepakt, daar is eigenlijk iedere boer het wel over eens. Alleen over de wijze waarop zijn de meningen sterk verdeeld.

E%C3%A9n+machtig+boerenfront
© POV

Sommigen geven de valse lieden het liefst fysiek een flink pak slaag, zodat zij voortaan uit de buurt blijven. Anderen willen er de aandacht op vestigen door met de trekker de snelweg op te gaan en het verkeer te blokkeren. Een rustigere groep verkiest een wat kalmer protest op het Malieveld, met zwarte shirts en vlaggen. Of liever frisse grasgroene shirts?

Dan zijn er de boeren die liever thuis blijven om op hun computer een opinie te schrijven voor de regionale krant. Weer anderen zijn actief op Facebook en/of Twitter en posten daar de mooiste plaatjes en belevenissen op de boerderij. Een paar mensen wagen de gang naar het Binnenhof, om daar een-op-een gesprekken te voeren met de politici. En ze pakken de ambtenaren van de Haagse departementen meteen mee, als zij toch in Den Haag zijn. In de hoop hen allemaal voor de landbouw te winnen.

In de afgelopen weken was er veel discussie over wat de meeste indruk zou gaan maken op politici, media en publiek. Daarbij liepen de gemoederen geregeld te hoog op. Een groot boerenprotest op het Malieveld maakt indruk, dat staat buiten kijf. Maar de boerenstukken in de kranten en op social media maken ook indruk, zeker als die het hele jaar door verschijnen in grote aantallen. Dat geldt ook voor het lobbywerk in politiek Den Haag. Een politicus die het voor onze sectoren opneemt, kan het verschil maken.

Wij vormen een machtig boerenfront wanneer wij ons allemaal inzetten voor de beeldvorming van onze sector

Linda Jansen, voorzitter POV

Als landbouwsectoren hebben wij alle vormen van pr nodig, dag in dag uit, om het publiek te bereiken. Wij vormen een machtig boerenfront wanneer wij ons allemaal inzetten voor de beeldvorming van onze sector, ieder op de manier die hem of haar het best past. Net zoals de boeren, zijn ook burgers en consumenten verschillend. De een wordt geraakt door een boerenprotest, de ander door een boerenopinie in de krant, een derde door een bezoek aan de boerderij. En hopelijk allemaal door de producten die onze boerderijen voortbrengen.

De kracht van de landbouw zit niet in de uniformiteit van boeren en boodschappen, maar in de grote verscheidenheid. Dan is er altijd iets wat de burger aanspreekt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer