Laten+we+niet+onze+eigen+vijand+zijn
Column
© POV

Laten we niet onze eigen vijand zijn

Voor onze sector was deze zomer onrustig. Zo verscheen op internet een filmpje van biggen van een paar dagen oud die gestolen werden uit een stal. Ze werden meegenomen en in een konijnenhok gestopt waar ze met de fles melk kregen. Ongelooflijk! Met deze actie hadden onze vijanden maar één doel: onze sector in een kwaad daglicht stellen.

Ook werden we weer overvallen door stalbranden. Vreselijk voor de dieren, de boer en de omgeving. Er is nog geen oorzaak van de brand bekend, maar het blijft toch knagen. Het valt op dat branden veelal oplaaien tijdens vakantieperiodes. En het aantal branden lijkt toe te nemen.

Zouden onze vijanden hiermee te maken hebben? Wat als branden aangestoken worden? Op een pluimveebedrijf in Groningen is daarvoor bewijs, door middel van camera's. Te gek voor woorden dat die nodig zijn, maar het helpt ons wel bij het verzamelen van informatie. Nu wordt elke brand gebruikt om onze sector negatief in het nieuws te krijgen.

Al deze spanningen en negatieve berichten doen ook iets met ons als sector. Ik merk dat varkenshouders er moedeloos van worden en dat de trots op het vak steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. En juist dat mogen we niet laten gebeuren! De varkenshouderij is een sector die de ruimte verdient!

Ik vind het jammer te merken dat de positieve boodschappen zo weinig gezien worden door onszelf

Linda Janssen, voorzitter POV

We hebben afgelopen jaren laten zien in staat te zijn ons aan te passen aan maatschappelijke wensen. We hebben veel geïnvesteerd en kennis ontwikkeld. We produceren gezond voedsel, dat onmisbaar is in een gezond voedselpatroon. Dat moeten we blijven uitdragen. Samen met onze collega-sectoren.

Samen met varkenshouders zetten we als POV grote stappen voorwaarts in sector-pr. We ontwikkelen materialen en brengen positieve verhalen in het nieuws. Binnenkort start een social media campagne met korte aansprekende boodschappen. En dit bouwen we nog verder uit.

Ik vind het jammer te merken dat deze positieve boodschappen zo weinig gezien worden door onszelf. Elk negatief bericht wordt door ons uitvergroot. We geven er veel aandacht aan, we vallen elkaar af en jutten elkaar op. Laten we die houding eens omdraaien en onjuistheden rechtzetten met partijen waarmee we goed samenwerken. En elkaar versterken en opjutten in het waarderen van de positieve berichten. Laten we er vooral voor zorgen dat we niet onze eigen vijand zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer