Stil+van
Column
© POV

Stil van

Wat we al vreesden, werd maandag werkelijkheid. Een van onze varkenshouders werd het slachtoffer van een groep van zo'n 150 activisten. Toen we vernamen van een groot internationaal event in Amsterdam half mei, besloten wij onze leden te waarschuwen: deuren op slot en extra goed opletten. Het mocht niet baten.

De dagen daarop werden wij geleefd. De boer die het betrof, zo goed mogelijk begeleiden. Honderden vragen beantwoorden van leden en media. Overleg met autoriteiten.Het waren lange dagen haast zonder nachten. Maar dat valt in het niet bij wat deze familie is overkomen. Onbeschrijflijk.

Activisme is maandag extremisme geworden. Dat betekent opschaling en hard aanpakken. Ontoelaatbaar. Wij zullen er alles aan doen om onze boeren en de sector te beschermen, alle schade te verhalen op de daders en te zorgen dat dit nooit meer gebeurt.

Ik ben trots op onze boeren. De rust die zij bewaarden tijdens het lange wachten op de ontruiming van de activisten uit de stal was bewonderenswaardig, ook toen de activisten woensdag aan het opruien waren door rond te lopen bij boerenbedrijven. Laten we dat vasthouden en ook de rust bewaren in de komende tijd.

Wij zullen er alles aan doen om onze boeren en de sector te beschermen, alle schade te verhalen op de daders en te zorgen dat dit nooit meer gebeurt

Linda Janssen, voorzitter POV

Ik vind het bijzonder dapper dat deze familie besloot zelf in de media te brengen wat deze overval met hen heeft gedaan. Zij lieten een brief voorlezen in het televisieprogramma Pauw ten overstaan van de daders: 'Afgelopen maandag zijn wij als familie en met onze medewerkers overvallen door een enorm heftige gebeurtenis: een invasie door dierenextremisten. Het is niet te bevatten wat voor schouwspel zich in onze, normaal zo rustige, stallen heeft afgespeeld. Wij zijn totaal in shock en aangedaan. Het gevoel van veiligheid voor onze gezinnen zijn we kwijt.

'Na twee slapeloze nachten proberen we de draad weer op te pakken. Ook onze dieren zijn helaas nog niet bekomen van de opschudding. Wij willen iedereen bedanken voor de massale steunbetuiging. De boeren die de moeite namen om een tegengeluid te bieden. Wij hopen dat iedereen respecteert dat wij weer verder moeten. Het is nu aan de politiek om een antwoord te vinden op dergelijke incidenten.'

De daders vonden het ongemakkelijk, wisten zich geen houding te geven. Het zijn indringende woorden om bij stil te staan, het zijn woorden waar je stil van wordt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer