Water sleutel natuurinclusieve veenweide landbouw

De sleutel voor natuurinclusieve landbouw in veenweidengebieden ligt bij integraal waterbeheer, in combinatie met aangepast (gras)landbeheer. Dat schrijft Wageningen University & Research in haar Toekomstbeeld 'Natuurinclusieve landbouw in de veenweidengebieden' dat op 27 september werd gepubliceerd.

Water+sleutel+natuurinclusieve+veenweide+landbouw
© Koen van Wijk

Dit waterbeheer richt zich op het samengaan van graasdierhouderij, weidevogels, biodiversiteit in de sloot en voorkomen van veenoxidatie. Het gebruik van de graslanden wordt hierop afgestemd. De karakteristieke structuur van het landschap blijft bestaan, maar er ontstaat meer biodiversiteit in sloten en graslanden.

Kenmerken van het landbouwsysteem zijn onder meer dat met hogere slootpeilen of een (tijdelijke) technische ondersteuning als onderwaterdrainage het slootpeil zo wordt verhoogd dat veenoxidatie wordt voorkomen. Er wordt meer water vastgehouden in het gebied en verdroging wordt daarmee tegengegaan.

Plasdras

De leefomgeving van weidevogels wordt verbeterd, met plasdrassituaties bij natuurlijke laagten en met de toepassing van mozaïekbeheer. Op de laagst gelegen percelen, waar door de hogere waterstanden geen grasteelt meer mogelijk is, wordt overgeschakeld op natte teelten als lisdodde, kroosvaren, veenmos en blauwe bes.

De graasdierhouderij is in dit systeem de belangrijkste vorm van landbouw, maar de boeren verbreden steeds meer in plaats van intensiveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer