Water+sleutel+natuurinclusieve+veenweide+landbouw
Nieuws
© Koen van Wijk

Water sleutel natuurinclusieve veenweide landbouw

De sleutel voor natuurinclusieve landbouw in veenweidengebieden ligt bij integraal waterbeheer, in combinatie met aangepast (gras)landbeheer. Dat schrijft Wageningen University & Research in haar Toekomstbeeld 'Natuurinclusieve landbouw in de veenweidengebieden' dat op 27 september werd gepubliceerd.

Dit waterbeheer richt zich op het samengaan van graasdierhouderij, weidevogels, biodiversiteit in de sloot en voorkomen van veenoxidatie. Het gebruik van de graslanden wordt hierop afgestemd. De karakteristieke structuur van het landschap blijft bestaan, maar er ontstaat meer biodiversiteit in sloten en graslanden.

Kenmerken van het landbouwsysteem zijn onder meer dat met hogere slootpeilen of een (tijdelijke) technische ondersteuning als onderwaterdrainage het slootpeil zo wordt verhoogd dat veenoxidatie wordt voorkomen. Er wordt meer water vastgehouden in het gebied en verdroging wordt daarmee tegengegaan.

Plasdras

De leefomgeving van weidevogels wordt verbeterd, met plasdrassituaties bij natuurlijke laagten en met de toepassing van mozaïekbeheer. Op de laagst gelegen percelen, waar door de hogere waterstanden geen grasteelt meer mogelijk is, wordt overgeschakeld op natte teelten als lisdodde, kroosvaren, veenmos en blauwe bes.

De graasdierhouderij is in dit systeem de belangrijkste vorm van landbouw, maar de boeren verbreden steeds meer in plaats van intensiveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  20° / 12°
  30 %
Meer weer