LTO Noord betreurt visie veen It Fryske Gea

LTO Noord is niet blij met de visie op het veen 'Stean foar it fean!' van It Fryske Gea. Volgens bestuurder Peet Sterkenburgh bevordert deze de samenwerking tussen de partijen niet.

LTO+Noord+betreurt+visie+veen+It+Fryske+Gea
© Tienke Wouda

Sterkenburgh is teleurgesteld, juist omdat de landbouw- en natuurorganisaties de laatste tijd gezamenlijk praten over de aanpak van natuur in Friesland in Natuer Mei de Mienskip, geeft hij aan. 'De visie op het veen van It Fryske Gea zorgt voor tweespalt. We hebben er onlangs stevig over gesproken. Wij vinden dit jammer.'

Het droomscenario van It Fryske Gea is dat in het jaar 2100 meer dan 100.000 hectare veen is, met een mix aan nieuwe veenlandschappen. De organisatie pleit voor een 'veenboerderij met agrarisch gebruik dat is aangepast aan natte, zachte bodems'. 'Alternatieve natte teelten – denk aan veenmos, lisdodde en cranberry – dragen eraan bij dat agrariërs ook hier nog steeds een rendabele bedrijfsvoering kunnen uitvoeren.'

'We weten dat andere percelen een andere invulling moeten krijgen, maar er moet wel een verdienmodel zijn. Veel mensen waarderen dit landschap met al zijn activiteiten', reageert Sterkenburgh

Handreikingen

Chris Bakker van It Fryske Gea vindt de zorgen 'niet nodig'. 'Ons plan is op samenwerking gericht. Hogere peilen zitten er aan te komen, wij hebben op veel van onze terreinen ervaring daarmee. Wij willen boeren graag handreikingen doen.'

Bovendien is nu het juiste moment om met de visie naar buiten te komen, stelt Bakker. 'Er zijn kansen voor het klimaat. We willen bijvoorbeeld CO2 vastleggen in het veenweidegebied. Vanuit het klimaatakkoord kunnen zaken bekostigd worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer