Grotere+kans+op+gasvorming+maiskuil
Nieuws
© Ruben Meijerink

Grotere kans op gasvorming maiskuil

Twee melkveebedrijven kampten deze week met de vorming van giftige gassen in de kuil. De kans hierop is groter, omdat de kuil door droogte veel stikstof bevat.

Het gas is een giftig en gevaarlijk goedje. Bij contact met de huid ontstaat salpeterzuur, door een reactie met vocht. Hierdoor ontstaat een gele huid en soms chemische brandblaren.

Bij contact met de ogen kan het hoornvlies worden beschadigd. Bij inademing ontstaat irritatie van de luchtwegen, hoesten, pijn op de borst, benauwdheid en duizeligheid. Elke inspanning verergert dit. Bij hoge blootstelling kunnen deze effecten worden gevolgd door bewusteloosheid en de dood. In de longen zorgen nitreuze gassen namelijk voor longoedeem.

Gas bovenop kuil

Dick Davelaar uit Leusden kuilde maandag zijn mais in, met naar schatting 40 procent droge stof. De kuil was 's middags dichtgemaakt en met slurven afgedekt. De melkveehouder wilde er nog een latere maisoogst op leggen. Dinsdagochtend was bovenop de kuil gasvorming ontstaan. 'Niet in de kuil, die was muurvast gereden. Het gas zat er duidelijk bovenop.'

Deze stikstofverbindingen, oftewel nitreuze gassen, zijn zwaar en giftig. Vaak ontstaan ze door conservering van groene plantdelen. De kuil van Davelaar was juist droog en vast aangereden. Nadat de kuil enkele uren open is geweest, werd deze opnieuw afgedekt, voorzien van een afzuigbuis. 'Maar de kuil bleef vervolgens rustig', stelt hij.

• Lees ook: Gas maiskuil zorgt voor gevaarlijke situatie

Leermoment

Het viel hem op dat deze situatie ook voor de brandweer niet alledaags was. 'Ze zagen het als een leermoment.' Volgens Jetty Middelkoop, adviseur bij de brandweer van Amsterdam, valt ondernemers niets te verwijten. 'Het ligt vooral aan de mais. Het ene jaar komt het vaker voor dan het andere.'

Doordat de mais die nu wordt ingekuild veel stikstof bevat door de droogte, ontstaan na het inkuilen deze zogenaamde nitreuze gassen. Vooral bij weinig wind kunnen ze zich ophopen. Ze zijn vaak als geel of roodbruin gas zichtbaar. Vooral roodbruin gas geeft een hoge concentratie aan.

Waarschuwingsbrief

Doordat de gassen zwaarder zijn dan lucht, kan gasvorming tot dag vijf na inkuilen toenemen. Middelkoop vreest dat er meer kuilen komen met nitreuze gassen.

De brandweer heeft daarom een waarschuwingsbrief onder de korpsen verspreid. Daarin wordt boeren geadviseerd om de eerste twee weken na inkuilen geen mensen en dieren bij de kuil te dulden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer