Brandweer waarschuwt voor dodelijk gas

Brandweer Nederland heeft een waarschuwingsbrief onder de korpsen verspreid. Aanleiding hiervoor zijn de recente gevallen van giftige gasvorming in maiskuilen.

Door de droge zomer heeft de mais niet optimaal kunnen groeien en zijn nitraten in de plant niet voldoende omgebouwd tot eiwitten.

Jetty Middelkoop van de Brandweer Amsterdam adviseert en controleert bij agrarische bedrijven: ‘Het is een geel-roodbruin bijtend gas dat bij contact met de huid voor blaren kan zorgen. En komt het bijvoorbeeld door inademing in contact met vocht dan ontstaat er salpeterzuur. En dat kan zelfs dodelijk zijn.'

Nooit onder het zeil

De gas-deskundige van de Brandweer Amsterdam benadrukt dat ook een maiskuil zonder gasvorming gevaarlijk kan zijn, vooral voor kinderen: ‘Je moet nooit onder het zeil van een kuil kruipen. Twee uur nadat je hem hebt dichtgelegd, is er zoveel CO2 ontstaan dat je na enkele seconden al flauw kunt vallen. En na enkele minuten dood bent. Dus ik benadruk altijd dat je kinderen moet leren om echt nóóit onder het zeil moet kruipen.'

In Bunschoten controleert Jetty Middelkoop een verse kuil van melkveebedrijf De Kastanjeboom.

Jetty Middelkoop van Brandweer Amsterdam
Jetty Middelkoop van Brandweer Amsterdam © René Eijsink

Op het moment van de meting ziet alles er goed uit maar Middelkoop adviseert om de vinger aan de pols te houden: ‘ De gasvorming is al 4 uur na het inkuilen te meten maar de echte piek zit meestal op de 4de of 5de dag. Daarom geef ik de tip om wat mais te strooien rondom de kuil en te controleren of die roodbruin verkleurt. In dat geval direct de plaatselijke brandweer bellen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer