Neospora+kost+bedrijf+40+euro+per+koe
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Neospora kost bedrijf 40 euro per koe

Bij een hoge besmettingsgraad van neospora kunnen de kosten al gauw oplopen tot 40 euro per koe. Dat schrijft de Diergezondheidsdienst Vlaanderen op haar site.

Bedrijven met neospora kampen met abortus, verhoogde tussenkalftijden, gedaalde melkproductie, verminderde fokwaarde van de veestapel, een verhoogd afvoerpercentage en gestegen diergeneeskundige kosten.

Dat resulteert vaak in ernstige economische verliezen.

Abortus

Neospora is één van de belangrijkste oorzaken van abortus bij rundvee. Uit onderzoek binnen het Abortusprotocol van het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) blijkt dat meer dan 7 procent van alle verwerpingen met grote waarschijnlijkheid aan Neospora toe te schrijven is.

Besmetting

In België is momenteel meer dan 60 procent van de bedrijven besmet met Neospora, terwijl meer dan 10 procent van de dieren is geïnfecteerd.

Bovendien vertoont meer dan 20 procent van de verwerpende runderen antistoffen tegen Neospora, wat op een aanwezige besmetting wijst. Een besmet rund heeft drie tot zeven keer meer kans om te aborteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer