Recordstijging varkensprijs

In drie weken tijd is de varkensprijs die vleesconcern Vion uitbetaalt met 30 cent per kilo geslacht gewicht gestegen, naar 1,77 euro (inclusief btw). De laatste twee weken steeg de prijs twee keer met 11 cent.

Recordstijging+varkensprijs
© APA

Ook de biggenprijs stijgt week na week. Deze week meldt DCA een Best Piglet Price die met 4 euro is gestegen naar gemiddeld 54 euro per big. De ongekend snelle stijging van de varkensprijs komt volgens Rabobank en DLV vooral door de Afrikaanse varkenspest die de grootste varkensstapel ter wereld in China en Zuidoost-Azië decimeert.


'Ik ga ervan uit dat het inlandse varkensaanbod in China met 10 procent is gekrompen. Dat in Europa is door regelgeving en gebrek aan rendement afgenomen', zegt DLV Advies-directeur Paul Bens. 'Normaal duurt het achttien maanden voor de varkenscyclus reageert op een paar procent meer of minder aanbod op wereldschaal. Nu is het verschil vermoedelijk veel groter. Ik ga ervan uit dat het hoge prijsniveau lang kan aanhouden.'

In België, waar Afrikaanse varkenspest rondwaart onder wilde zwijnen, stijgt de varkensprijs ook. Maar de prijs blijft op een veel lager niveau dan elders in Europa. Dat heeft met handelsbelemmeringen te maken. Bovendien is de ziekte in Belgisch Luxemburg nog steeds niet tot staan gebracht. Daarover blijven onverminderd grote zorgen bestaan.

• Bekijk de marktprijzen van biggen en slachtvarkens

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer