Noord-Holland experimenteert met natuurnetwerk

In Noord-Holland wordt komende jaren in drie polders geëxperimenteerd met diverse oplossingen om het Natuurnetwerk Nederland af te maken.

Noord%2DHolland+experimenteert+met+natuurnetwerk
© Mike Schellart

Een daarvan is een nieuwe vorm van agrarisch natuurbeheer. De subsidie voor agrarisch natuurbeheer in het Natuurnetwerk Nederland loopt in 2021 af.

De betrokken partijen zijn de agrarische collectieven, LTO-Noord, natuurorganisaties en de provincie. Zij gaan in de gebieden Eilandspolder-West, Mijzenpolder en het Wormer- en Jisperveld aan de slag. De proeven starten eind dit jaar.

Erfpacht

Binnen een half jaar wordt met de ondernemer gekeken wat nodig is om de natuur op het land te verbeteren. Een optie is het agrarisch bedrijf om te zetten naar een bedrijf met een bedrijfsvoering gericht op natuur, met particulier natuurbeheer of erfpacht.

Ook verkoop van grond, stopzetting van de pachting of bedrijfsverplaatsing om ergens anders het bedrijf voort te zetten kan een oplossing zijn. Daarnaast kan worden gekeken of boeren in aanmerking komen voor 'duurzaam agrarisch natuurbeheer met natuurafspraken'.

Natuurbeheer

Die nieuwe mogelijkheid houdt in dat de boer een verbintenis aangaat van 12-jarig agrarisch natuurbeheer, met een aanvullende langjarige overeenkomst waarin specifieke natuureisen staan over bijvoorbeeld de mestplaatsing het grondwaterpeil.

De betrokken partijen hebben samen én met experts de knelpunten en kansen onderzocht die dit met zich meebrengt. Na een verkenningsjaar zijn er afspraken gemaakt om samen de natuur in Noord-Holland te verbeteren. Gedeputeerde Staten gaan de afspraken voorleggen aan Provinciale Staten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer