Bollenhandel+wil+onafhankelijk+scheidsgerecht
Nieuws
© VidiPhoto

Bollenhandel wil onafhankelijk scheidsgerecht

Bollenhandelaren en -veilingen willen een onafhankelijk scheidsgerecht voor de bollensector. Dat moet in de plaats komen van het huidige dat is opgezet door Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Volgens Anthos, de koepelorganisatie van bollenhandelaren, en de veilingen Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) en Hobaho heeft het huidige scheidsgerecht als manco dat die alleen voor leden van KAVB toegankelijk is. In de bloembollensector doet dit scheidsgerecht uitspraak in geschillen tussen koper en verkoper.

Het trio wil een orgaan dat voor alle partijen in de bollensector open is, maar wil voorkomen dat er twee scheidsgerechten naast elkaar bestaan. De bollensector kijkt daarom, na overleg met het Nederlands Arbitrage Instituut, of het huidige scheidsgerecht in een stichting kan worden ondergebracht, waarmee de onafhankelijkheid is gewaarborgd.

In beraad

'Het belang dat partijen met een geschil hebben bij een snelle, herkenbare en betaalbare rechtsgang, is daarmee het beste gediend, terwijl de jurisprudentie van het scheidsgerecht voor het vak daarmee beschikbaar blijft', stellen de drie. De KAVB beraadt zich over de deelname aan deze stichting.

Het Scheidsgerecht voor de Bloembollenhandel, zoals het officieel heet, zetelt in Hillegom. Hierin hebben vakgenoten uit de bollenteelt en -handel zitting. Het wordt geleid door een voorzitter en een secretaris, beiden juristen. De leden van dit scheidsgerecht hebben aangegeven in de stichting te willen opgaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer