KAVB+krijgt+waardering+voor+inzet+op+waterkwaliteit
Nieuws
© Haijo Dodde

KAVB krijgt waardering voor inzet op waterkwaliteit

Vanwege de inzet om de problemen door gewasbeschermingsmiddelen op de waterkwaliteit terug te dringen, krijgt de KAVB een prijs namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).

De prijs in de vorm van de zogeheten Rob Faasen Wisselbeker werd gisteren uitgereikt door CLM-adviseur Peter Leendertse aan André Hoogendijk, adjunct-directeur van KAVB. Dit gebeurde tijdens een leliebijeenkomst van stichting ROL (Regionaal Onderzoek Lelieteelt in Noord- en Oost-Nederland) in Vledder.

De wisselbeker is in het leven geroepen bij de pensionering van de heer Rob Faasen in 2005. Hij was medewerker van Rijkswaterstaat en autoriteit op het gebied van waterkwaliteit. De prijs moet op een aansporing zijn om blijvend aandacht te vragen voor de relatie tussen de kwaliteit van water en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Na kennis- en adviesbureau CLM, is de KAVB inmiddels de achtste winnaar van de wisselbeker. De bekerhouder bepaalt in overleg met het ministerie van I&W wie in aanmerking komt voor de onderscheiding.

Proactieve koepel

In een toelichting stelt Leendertse namens het CLM dat KAVB zich heeft ontwikkeld tot een proactieve koepel die in alle bollengebieden projecten initieert om te komen tot een betere waterkwaliteit. 'De KAVB stimuleert bollentelers stevig om werk te maken van vermindering van emissie naar water.'

Dennis Kalff, de aanwezige vertegenwoordiger namens I&W, wijst op de ambitie van KAVB om het aantal normoverschrijdingen in oppervlaktewater met 98 procent terug te dringen. 'Dat is zeer ambitieus en deze prijs zien we als aanmoediging voor de sector. Weliswaar is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de bollenteelt nog hoog. Maar de stappen die gezet worden om de emissies verder te beperken zijn bemoedigend.'

Hoog op agenda

Hoogendijk van de KAVB zegt in een eerste reactie trots te zijn op de waardering. Hij stelt dat duurzaamheid hoog op de agenda staat in de bollenteelt. Het valt hem op dat veel oplossingen voor het terugdringen van de milieubelasting uit de praktijk zelf komen. 'Als bollensector gaan we voor een duurzame teelt. Deze prijs laat zien dat we op de goede weg zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  70 %
Meer weer