KAVB roept op onderbroeken te begraven

Onder de titel 'Soil Your Undies Challenge' daagt de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) telers uit een onderbroek in de grond te begraven. De proef moet uitwijzen hoe gezond het bodemleven is.

KAVB+roept+op+onderbroeken+te+begraven
© René Faas

'De uitdaging is simpel', stelt de bollentelersorganisatie. Telers begraven in de maand april een 100 procent katoenen onderbroek in de bodem. Het is de bedoeling dat de onderbroek na twee maanden weer wordt opgegraven.

'Als er sprake is van een gezond bodemleven, zal er weinig van over zijn. Kun je de onderbroek gewoon weer aantrekken, dan staat het bodemleven er minder goed voor', meldt de KAVB.

Uitkomsten delen

Het is de bedoeling dat deelnemers aan 'Soil Your Undies Challenge' de resultaten met elkaar delen op bijeenkomsten en via sociale media. De uitdaging is niet alleen bedoeld voor telers. 'Iedereen kan meedoen – boeren, burgers en buitenlui', aldus de KAVB.

Een rijk bodemleven met bacteriën, schimmels en andere organismen zijn nodig om te zorgen voor een natuurlijke balans in de bodem. Ze beschermen bloembollen en andere gewassen tegen ziekten en plagen. Daarnaast dragen ze bij aan een juiste bodemstructuur en opslag van CO2 in de bodem.

Met de 'Soil Your Undies Challenge' vraagt de KAVB aandacht voor een gezonde bodem. Het initiatief is ontstaan in Noord-Amerika en wordt dit voorjaar uitgerold in Nederland.

Aftrap

De aftrap van de actie vond plaats op de Mechanisatietentoonstelling tijdens een gastcollege van het Clusius College over bodembeheer. Studenten ontvingen toen een degelijke witte, katoenen onderbroek die zij voor de 'Soil Your Undies Challenge' kunnen gebruiken. De KAVB heeft deze onderbroeken inmiddels ook aan meer dan honderd bollentelers uitgedeeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer