Bollenvak+werkt+aan+toekomstbestendige+teelt
Nieuws
© VidiPhoto

Bollenvak werkt aan toekomstbestendige teelt

De bollensector wil naar een toekomstbestendig, robuust teeltsysteem. Woensdag zijn de plannen onder de naam 'Vitale Teelt 2030' in Lisse gepresenteerd.

De toekomstplannen voor de bollenteelt rusten op drie pijlers: weerbaarheid, innovatie en natuurlijk kapitaal. 'Samen vormen ze de weg naar een teeltsysteem waarin kwaliteit en duurzaamheid vooropstaan', zegt André Hoogendijk, adjunct-directeur van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

De nieuwe visie is nodig omdat de bollensector wordt geconfronteerd met steeds hogere kwaliteitseisen van afnemers, een krimpend middelenpakket, druk op de teeltgronden, de klimaatverandering, een schaarste aan personeel en een nijpende bodemvruchtbaarheid. Dat zijn flinke knelpunten voor de bollentelers, aldus Hoogendijk.

Nieuwe vermeerderingstechnieken

Een gezonde bodem, sterke bollen en groene hulpmiddelen moeten de weerbaarheid van de teelt vergroten, staat in de visie. Innovaties zijn daarbij hulpmiddelen. Dan denken de opstellers aan bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe vermeerderingstechnieken en het opzetten van fundamenteel onderzoek naar fysiologische processen in de bollenteelt.

De productie van bollen zal in 2030 energieneutraal gebeuren. De aansluiting bij nieuwe energiesystemen moet de bollensector daar naartoe helpen. Het bollenvak zet verder in op de reductie van het energieverbruik bij het drogen en bewaren. Met precisietechnieken wil de sector ook een stap voorwaarts maken. Gedacht wordt aan het ontwikkelen van autonome veldwagens, het verwerken van bloembollen met nieuwe technieken en het opzetten van datasystemen.

Relatie bollen en dieren

Samen leven met dieren is één van de onderdelen die de schrijvers van 'Vitale Teelt 2030' scharen onder het hoofdstuk natuurlijk kapitaal. De bollenteelt vergroot de aantrekkingskracht voor vogels en insecten, bevordert de natuur op het veld en probeert de kennis over de relatie tussen bollen en insecten op te schroeven. Het erf van de bollenteler wordt emissieloos en hij of zij brengt de emissies vanaf het perceel terug. In de visie wordt ook de inzet van natuurlijke vijanden bevorderd en legt de sector CO2 vast en hergebruiken bollenboeren grondstoffen.

KAVB, Wageningen University & Research en de Greenports Duin- en Bollenstreek en Noord-Holland Noord zijn de initiatiefnemers van de visie. De vier partijen zeggen dat 'Vitale teelt 2030' niet alleen bij een vergezicht moet blijven. Voor de komende vijf jaar hebben ze al acties uitgezet. De samenstellers propaganderen samenwerking binnen de sector om van de visie een succes te maken. 'Dan kan een stevig onderzoeks- en uitvoeringsprogramma op poten worden gezet', stelt Hoogendijk.

Pro-actief

Volgens Jaap Bond, voorzitter van het Landelijk Milieuoverleg Bloembollen, maakt het bollenvak een grote stap met de visie. 'De sector is zo niet meer re-actief, maar pro-actief. Het bepaalt met deze plannen zelf de agenda.' Hij verwacht dat het imago van de bollensector er beter van wordt. Het ministerie van LNV laat weten dat 'Vitale Teelt 2030' veel overeenkomsten heeft met de visie van minister Carola Schouten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer