'Boer moet echt de meerwaarde van drones zien'

Christel Thijssen uit het Friese Nieuwehorne liep in 2014 voorop met de aankoop van een agrarische drone. Samen met Peter Holster en Bert Rijk bundelde hij de krachten in het collectief Dronewerkers, loonwerkers van morgen.

%27Boer+moet+echt+de+meerwaarde+van+drones+zien%27
© Dronewerkers

Je hebt niet alleen een brevet nodig om een drone te kunnen gebruiken. Het toestel moet ook gekeurd worden

Christel Thijssen, dronevlieger

Was de aankoop van de drone ook zakelijk meteen een succes?

'Ik herinner me een hoop ellende door onkunde van de leverancier. Je hebt niet alleen een brevet nodig, maar het toestel moest ook gekeurd worden. Omdat mijn type het eerste in Nederland was, moest het opengemaakt worden, waardoor de garantie verliep. Het heeft veel gekost, maar nu ben ik tevreden.'

Dronewerkers heeft een landelijke dekking. Wie zijn jullie klanten, naast akkerbouwers?

'Verzekeringsmaatschappijen, partijen in de bosbouw, de waterbouw en chemische industrie, bouwers van zonneparken, je kunt het zo gek niet bedenken. En steeds vaker melkveehouders. We hebben circa driekwart van de markt in handen.'

Wat is het verschil tussen akkerbouwers en melkveehouders als klant?

'Akkerbouwers zijn echt met de bodem bezig, terwijl melkveehouders vooral naar de koeien kijken. In gras- en maislanden is veel winst te boeken met precisielandbouw.'

Is de toekomst van de agrarische drone rooskleurig?

'De hype is er wel vanaf. Een boer moet echt de meerwaarde zien, bijvoorbeeld door het snel leveren van goede bruikbare kaarten. Ieder jaar is anders en de voordelen van precisielandbouw vallen in het niet bij droogte of overvloedige regenval.

'We adviseren dan ook de combinatie van dronebeelden en bodemscans, die je ook kan maken met drones, vooral in te zetten om slechte percelen beter te maken. En niet om een goede productie nog beter te krijgen. De houding van teeltadviseurs tegenover de inzet van drones is ook belangrijk.'

Waar staat de drone over vijf jaar?

'Ik denk dat de markt flink groeit. De grote vraag is hoe duurzaamheid een rol krijgt in de bedrijfsvoering. Door precisielandbouw kan veel bespaard worden op kunstmest en gewasbescherming, maar daar moet een boer soms wel voor investeren.'

Hoe waarborgen jullie de veiligheid?

'We vliegen altijd met twee piloten en vragen ontheffing in no-flyzones. We voldoen aan de wet voor de commerciële luchtvaart en maken afspraken voor het vliegen rondom vliegvelden.

'Eén ongeluk met een drone kan betekenen dat we niks meer mogen voor de sector. We zijn daarom huiverig voort cowboys die gaan vliegen zonder kennis van wet- en regelgeving.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer