Jong+geleerd+is+oud%2E%2E%2E
Column
© Laurens Eggens

Jong geleerd is oud...

Een aantal weken geleden werd ik benaderd door de eigenaresse van het kinderdagverblijf. Bij de buitenschoolse opvang hadden ze op dat moment het thema 'De boerderij'. De vraag was vanzelfsprekend of ze bij ons een keer bij de varkens en biggetjes mochten komen kijken.

Uiteraard heb ik daar meteen 'ja' op gezegd en dat resulteerde in twee middagen kleine kinderen voorlichten over onze varkens. Het ene kind was wat terughoudend, terwijl het andere kind direct de kraamafdeling vol zeugen in huppelde.

Nadat ik wat algemene informatie over de varkens had verteld, stelde ik de kinderen de vraag of zij wisten wat er allemaal van varkens wordt gemaakt. Hier kon niemand direct antwoord op geven. Dat had ik niet verwacht. Toen ik vroeg wat hun lievelingseten was, kan ik gelukkig in meerdere gevallen melden dat dit afkomstig kan zijn van het varken.

Als afsluiter mochten de kinderen bij de beer kijken. Dat was voor velen toch een ander beeld dan dat ze hadden verwacht. Het proeven van de worst maakte veel goed.

Het ene kind was wat terughoudend, terwijl het andere kind direct de kraamafdeling vol zeugen in huppelde

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

Een week later ben ik naar een informatieavond geweest over de luchtkwaliteit en gezondheid in onze buurt. Deze werd verzorgd door een buurtplatform. Het platform had drie sprekers uitgenodigd: de GGD, gemeente Venray en de werkgroep Gezond Leefmilieu Venray (GLV).

De opkomst was matig en het viel me op dat de gemiddelde leeftijd van de aanwezigen vrij hoog lag. Ook zag ik veelal bekenden gezichten ik eerder bij bijeenkomsten had gezien die betrekking hadden op (het terugdringen van) de veehouderij.

Nadat de sprekers hun verhaal hadden gedaan, konden we in twee rondes bij hen aan tafel schuiven en zo met elkaar in discussie gaan. De informatieavond werd afgesloten met een samenvatting per sprekerstafel.

Ik was verrast door enkele punten uit de samenvatting: 'Als we met z'n allen minder vlees gaan eten, dan wordt het probleem van de intensieve veehouderij in Venray wel opgelost.'

Ook was ik verbaasd dat werd geopperd dat de Venrayse boeren maar een ander beroep, wellicht in de periferie, moesten gaan uitoefenen. Wellicht dat een aantal aanwezigen van de informatieavond vroeger nooit een excursie naar een boerderij hebben gemaakt en nu een stukje algemene kennis missen?

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 2°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
Meer weer