ToBRFV krijgt quarantainestatus in Europese Unie

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) krijgt met ingang van 1 november een quarantainestatus in de Europese Unie (EU).

ToBRFV+krijgt+quarantainestatus+in+Europese+Unie
© Twan Wiermans

Vanaf die datum hebben telers een meldingsplicht als hun bedrijven met het virus zijn besmet, heeft de Europese Commissie (EC) besloten. Nederlandse telers doen dat bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Invulling per lidstaat

De plicht geldt voor telers van paprika en tomaten, voor de plantenteelt en voor veredelingsbedrijven van beide gewassen. Lidstaten kunnen zelf bepalen welke maatregelen zij nemen bij een vondst. De komende maanden zal duidelijk worden hoe de NVWA invulling geeft aan de nieuwe regel.

De organisaties die samen TuinbouwAlert vormen, streven ernaar dat maatregelen werkbaar en zinvol zijn in de praktijk. Ze benadrukken dat de sector inzet op een Nederlandse uitwerking waarvan het hygiëneprotocol de basis vormt. Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland, Nederlandse Fruittelers Organisatie, GroentenFruit Huis, Plantum en Centraal Bureau Levensmiddelenhandel werken samen in TuinbouwAlert.

Ingrijpende maatregelen

Het toekennen van de quarantainestatus aan ToBRFV heeft lange tijd ter discussie gestaan vanwege de ingrijpende maatregelen die worden genomen. Het ruimen van een bedrijf is kostbaar en belastend, terwijl het virus niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

Wel kan het virus de productieomvang beïnvloeden en leiden tot kwaliteitsverlies. Aangetaste tomaten kunnen gele en bruine vlekken krijgen. Die gaan niet de markt op omdat ze niet voldoen aan de kwaliteitsstandaarden.

Amper effectief

Experts van de NVWA gaven eerder aan dat strenge maatregelen als gewasruimingen naar verwachting amper effectief zijn in de strijd tegen ToBRFV. Die conclusie trokken ze vorig jaar in een risico-inschatting voor Nederland.

Onder druk van de lidstaten die officieel vrij zijn van ToBRFV is de EC toch overstag gegaan. De commissie en een meerderheid van de EU-lidstaten verwachten dat eliminatie bij Duitse bedrijven met ToBRFV-besmet gewas succesvol is geweest. De Bondsrepubliek had eerder te kampen met het virus.

Hygiënemaatregelen

Een woordvoerder van Glastuinbouw Nederland wijst op het belang van hygiënemaatregelen die telers kunnen nemen. De NVWA ondersteunt het hygiëneprotocol dat eerder is opgesteld via TuinbouwAlert en is verspreid onder telers. 'De maatregelen reduceren de kans op besmetting en verspreiding van het virus aanzienlijk.' Voor zover bekend is het virus nog niet in Nederland gevonden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer