Besmet zaaizaad raketblad uit handel genomen

Veredelingsbedrijf Vandinter Semo in Scheemda heeft een PSTVd-besmetting ontdekt in een zaaizaad van raketblad.

Besmet+zaaizaad+raketblad+uit+handel+genomen
© Nieuwe Oogst

Om besmettingsrisico's te voorkomen heeft de Groningse zaadfirma meteen besloten om alle partijen zaaizaad van raketblad uit de handel te nemen. De besmetting betreft het viroïde PSTVd (potato spindle tuber viroid), dat een quarantainestatus heeft.

Vandinter Semo heeft de NVWA van de besmetting in kennis gesteld. De symptomen van PSTVd zijn wisselend en sterk afhankelijk van het gewas dat wordt aangetast. Onder meer van aardappelen is ook bekend dat ze door deze viroïde besmet kunnen worden. Vandinter Semo benadrukt dat er geen gevaar is voor de voedselveiligheid.

Raketblad wordt in Nederland vooral gebruikt als vanggewas voor aardappel-cystenaaltjes. De besmetting met PSTVd is aangetroffen in een zaadpartij die geteeld is buiten Europa en bestemd was voor de export. Hoe de besmetting is ontstaan is onduidelijk, meldt Vanditer Semo.

Protocol optimaliseren

In een reactie zegt directeur Bart-Jan van Dinter van Vandinter Semo dat alles is gedaan om risico op besmettingsoverdracht naar aardappelen uit te sluiten. 'Samen met NVWA wordt nader onderzoek gedaan en ons protocol opnieuw geoptimaliseerd om in de toekomst besmettingen te voorkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer