Patstelling dreigt vanwege status chitwoodi

Nederlandse deskundigen vragen zich af hoe reëel een quarantainestatus is voor een organisme als Meloidogyne chitwoodi dat vrijwel onmogelijk is om uit te roeien.

Patstelling+dreigt+vanwege+status+chitwoodi
© digitaal

Het ligt voor de hand dat M.chitwoodi en M.fallax na invoering van de nieuwe fytosanitaire verordening in de Europese Unie de status van Q-organisme behouden. In deze verordening wordt vanaf 2019 onderscheid gemaakt tussen drie groepen q-organismen.

RNQP staat voor organismen die reguleerbaar zijn. Q betreft organismen waarvoor uitroeiing verplicht is en super-Q zijn organismen waarvoor extra aandacht en inzet vereist is. Ondanks de waarschijnlijke Q-status is het van chitwoodi en fallax bekend dat ze niet uit te roeien zijn. Verder komt er in de nieuwe situatie een meldingsplicht voor Q-organismen. Dit geldt niet alleen voor officiële monsters of surveys maar ook bijvoorbeeld als de betreffende organismen gevonden zijn in vrijwillige onderzoeken.

Workshop met deskundigen

Afgelopen week werd in Nijkerk in het kader van het Plan van Aanpak M.chitwoodi/fallax een workshop gehouden met diverse deskundigen over de mogelijkheden om de wortelknobbelaaltjes beter te beheersen. De specialisten vrezen over het algemeen dat de Q-status voor deze aaltjes in de nieuwe fytoverordening een succesvolle beheersing tegenwerkt en juist zorgt voor een patstelling in de Europese Unie.

Vanwege de meldingsplicht zal het uitvoeren van vrijwillig onderzoek op de tocht komen te staan. Het zal dan vooral ook vanwege handelsbelangen onbekend blijven hoe groot het probleem met chitwoodi daadwerkelijk is. Veel lidstaten blijven als gevolg daarvan ontkennen dat ook zij te maken hebben met besmettingen.

Onderzoek op bedrijfsniveau

De Nederlandse deskundigen stellen dat voor de ontwikkeling van een goede bedrijfsstrategie voor de beheersing van wortelknobbelaaltjes een gedegen analyse fundamenteel is. Vrijwillig onderzoek op bedrijfsniveau zou daarom gestimuleerd moeten worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer