Gasunie+legt+warmteleiding+in+Zuid%2DHolland
Nieuws
© Warmtecooperatie Wippolderlaan

Gasunie legt warmteleiding in Zuid-Holland

Gasunie gaat de eerste fase van de 'warmterotonde' in Zuid-Holland verder ontwikkelen. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken maandag bekendgemaakt.

Dit hoofdtransportnet wordt geschikt voor levering van overtollige warmte uit de Rotterdamse haven. De geleverde warmte vervangt het gebruik van aardgas in woningen, bedrijven en kassen. De daarbij bereikte CO2-reductie vormt een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de klimaatdoelen. Naar verwachting kan de eerste warmte vanaf 2023 bij de klant wordt geleverd.

Gasunie werkt aan de ontwikkeling van 'Leiding door het Midden'. Dat is hoofdinfrastructuur voor warmte vanuit de haven van Rotterdam naar Den Haag, waarbij een aftakking komt bij Delft voor de warmtelevering aan de glastuinbouw. Eneco nam enige jaren geleden het initiatief tot de ontwikkeling van Leiding door het Midden. Die activiteiten draagt Eneco nu over aan Gasunie.

Bronnen

De hoofdinfrastructuur voor warmte wordt gereguleerd en biedt toegang aan verschillende aanbieders van bronnen en bedrijven die in de omliggende gemeenten warmte leveren aan huishoudens, zoals aardwarmtebronnen in de glastuinbouw. Gasunie krijgt de rol van onafhankelijk warmtetransportbeheerder. In de nieuwe constructie richt Eneco zich op de finale levering van warmte aan huishoudens en bedrijven in de Haagse regio.

De haven van Rotterdam heeft ruimschoots voldoende aanbod van restwarmte, ook om een toekomstige groeiende warmtevraag te kunnen faciliteren. Ondertussen werkt de industrie aan een verduurzaming van de productieprocessen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 13°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 13°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer