Weber stapt op als gedeputeerde Zuid-Holland

Gedeputeerde Han Weber heeft donderdag per brief zijn ontslag aangeboden aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zuid-Holland, commissaris van de Koning Jaap Smit.

Weber+stapt+op+als+gedeputeerde+Zuid%2DHolland
© provincie Zuid-Holland

Weber heeft geconstateerd dat de ambtelijke organisatie informatie over een warmteproject niet met hem heeft gedeeld. Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten zijn daardoor van deze informatie verstoken zijn gebleven. Hij neemt hiervoor de politieke verantwoordelijkheid.

Het warmteproject gaat over de benutting van rest- en aardwarmte voor onder meer kassen en huishoudens. Bij het opstellen van een retrospectief is gebleken dat de ambtelijke organisatie een belangrijk advies niet heeft doorgestuurd aan Weber. Die heeft vervolgens zijn informatieplicht niet kunnen nakomen, geeft hij aan.

Gebrek

In zijn ontslagbrief schrijft Weber daarover: 'Met pijn in het hart heb ik na jaren van betrokkenheid bij deze provincie besloten om per heden mijn ontslag aan te bieden als lid van Gedeputeerde Staten. Reden is een recent geconstateerd gebrek in de informatievoorziening aan de Staten binnen mijn portefeuille'.

Het tijdig en volledig informeren van de Staten is voor mij het hoogste gebod

'Hoewel mijn periode als gedeputeerde binnenkort ten einde zou lopen, zie ik mij toch genoodzaakt dit voor mij pijnlijke besluit nu te moeten nemen: het tijdig en volledig informeren van de Staten is voor mij als provinciebestuurder het hoogste gebod.'

Geheimhouding

Inmiddels hebben alle betrokken politici de informatie alsnog gekregen. Omdat op de betreffende informatie geheimhouding rust, zal zij niet openbaar worden gemaakt. Dat houdt onder meer verband met de aanbestedingen die voortvloeien uit het warmteproject.

Jaap Smit laat weten respect te hebben voor de principiële keuze van Weber. 'Het besluit om terug te treden, getuigt van politieke moed. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook buitengewoon bedroevend dat we op deze manier afscheid moeten nemen.' Han Weber (D66) is acht jaar gedeputeerde geweest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer