Oostland wil meer capaciteit restwarmteleiding

De vier glastuinbouwgemeenten in Oostland en gemeente Zoetermeer hebben bij provincie Zuid-Holland aangedrongen op vergroting van de capaciteit van de beoogde restwarmteleiding uit de Rotterdamse haven. Dat is nodig om grote kansen in verduurzaming te verzilveren, stellen zij.

Oostland+wil+meer+capaciteit+restwarmteleiding
© Koen van Wijk

In een brandbrief aan energiegedeputeerde Han Weber van Zuid-Holland schrijven de gemeenten dat de geplande leidingen een doorsnee moeten krijgen van 500 in plaats van 400 millimeter.

Dat is nodig om de vele glastuinbouwgebieden en woonwijken die nabij het leidingtracé liggen, te voorzien van duurzame restwarmte uit de Rotterdamse haven.

Enorme kans

'Wij vonden het gek dat die leiding niet groter was gedimensioneerd. Het kan niet zo zijn dat de Oostlandse glastuinbouw en daarmee ook Nederland de boot mist in deze enorme kans in verduurzaming', aldus wethouder Albert Abee van gemeente Lansingerland.

'Met een relatief kleine investering kan een behoorlijk deel van het aardgasgebruik uit Groningen worden vervangen.'

Tweede glastuinbouwgebied

In Oostland ligt het tweede glastuinbouwgebied van Nederland met 1.200 hectare. Samen met de woningbouw in Oostland en Zoetermeer is de totale warmtebehoefte circa18,2 petajoule.

Voor de energietransitie kan die vraag voor circa 14,4 petajoule met Rotterdamse restwarmte worden ingevuld. De rest komt op termijn uit lokale duurzame bronnen. Dat blijkt uit een analyse van de gemeenten Lansingerland, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen en Zuidplas.

Verduurzamingsambities

De 'Leiding over Oost', onderdeel van de warmterotonde, is cruciaal voor de verduurzamingsambities van de tuinbouwregio. In de brief wijzen de gemeenten op de kansen op dit gebied. 'Als het Oostland niet voldoende restwarmte kan krijgen, dreigt het risico dat we in verduurzaming gaan achterlopen', stel Abee.

Over cofinanciering zegt de wethouder: 'Eerst zijn het rijk en de provincie aan de beurt, daarna de gemeenten. Als het niet anders kan, gaan we naar mede-investeren kijken.'

Rotterdam

De gemeenteraad van Rotterdam stemde donderdag in met het Rotterdamse deel van de financiering voor de warmteleiding, 118 miljoen euro. Daarover was onrust ontstaan door een kritisch rapport van de Rotterdamse Rekenkamer.

De Rotterdamse bijdrage is bestuurlijk gekoppeld aan de bijdrage van provincie Zuid-Holland van 137 miljoen euro. Eind maart moet de aanbesteding starten voor de aanleg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer