Nextgarden als eerste klimaatneutraal

Glastuinbouwgebied Nextgarden heeft al een warmtenet. Veertien glastuinbouwbedrijven zijn eigenaar van Lingezegen Energy. Er zijn uitbreidingsplannen.

Nextgarden+als+eerste+klimaatneutraal
© VidiPhoto

Nederland moet in 2050 klimaatneutraal zijn. De glastuinbouw wil dit doel al in 2040 bereiken. Nextgarden, voorheen Bergerden vindt dat het al in 2025 gerealiseerd moet zijn.

Nextgarden is een van de glasconcentratiegebieden in Gelderland. Bij de realisatie van het gebied is gelijk een warmtenet aangelegd.

• Lees ook: Warmtenet gebaat bij optelsom gebruikers

Voor die uitbreidingsplannen kijkt de gemeente naar mogelijkheden binnen de gemeentegrenzen. 'Eerder was het plan om het te koppelen aan de stadsverwarming van Nijmegen en Arnhem', vertelt Paul Hospers van gemeente Lingewaard.

Doorgaan binnen mogelijkheden

'Het idee om in een keer die grote stap te zetten, hebben we even losgelaten. Hoe meer partijen, hoe ingewikkelder. Wij gaan gewoon door binnen onze eigen mogelijkheden. We kijken of we het net kunnen uitbreiden met nieuwe telers, andere bedrijven en misschien de wijk Zilverkamp in Huissen.'

Volgend jaar wordt een houtgestookte warmtekrachtkoppeling aan het warmtenet aangesloten. Verder wil de gemeente met de glastuinders een ondergrondse warmteopslag testen. 'Als dat mogelijk is, worden de glastuinders niet alleen leveranciers van paprika's en planten, maar ook van warmte.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer