Calon vindt proefballonnetje D66 bizar

Het proefballonnetje van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot om de veehouderij in Nederland te halveren, is bizar. Dat stelt LTO Nederland-voorzitter Marc Calon in een reactie.

Calon+vindt+proefballonnetje+D66+bizar
© Twan Wiermans

Volgens De Groot is een forse krimp van de veestapel nodig om uit de juridische stikstofimpasse te komen. Deze uitspraak is feitelijk onjuist en doet geen recht aan de complexiteit van de materie, zegt Calon. 'Een sector die al zoveel heeft gedaan aan verdere verduurzaming verdient een compliment, geen halvering.'


In Nederland zijn 163 Natura 2000-gebieden aangewezen, waarvan het merendeel volgens de beheerplannen gevoelig is voor stikstof. De grens voor stikstofneerslag is juridisch zo laag vastgesteld dat er op dit moment geen enkele extra stikstof mag worden uitgestoten. 18.000 projecten in woningbouw, infrastructuur, industrie en mkb zijn daarom stilgezet.

Verplaatsen

'Het proefballonnetje van De Groot verandert daar niets aan. Zelfs als we de gehele veestapel naar het buitenland verplaatsen, blijft de juridische werkelijkheid dat er nog steeds te veel stikstof is', zegt Calon. De LTO-voorzitter noemt een stad als Den Haag als voorbeeld. 'Daar is geen varken of kip te bekennen, maar wel een Natura 2000-gebied. Nieuwbouw is onmogelijk. Een wilde roep om minder dieren op andere plekken in het land verandert daar niets aan.'


LTO Nederland vindt het onrealistisch en oneerlijk om te denken dat de hele problematiek op één sector kan worden afgewenteld. Zeker niet op een sector die niet alleen een economisch belangrijke speler is, maar ook vitale functies vervuld op het gebied van leefbaarheid op het platteland en natuurbeheer.

Bestaansrecht

'Het komt hard aan bij boerenfamilies als een volksvertegenwoordiger zegt dat de helft daarvan geen bestaansrecht meer heeft', zegt Calon. 'Het zou goed zijn als politieke partijen zich houden aan gemaakte afspraken, zoals die bijvoorbeeld in het regeerakkoord staan, in plaats van in een staat van paniek over tegenvallende peilingen met proefballonnetjes het tapijt onder een hele sector uit proberen te trekken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer