Verdienmodel grasraffinage komt scherper in beeld

Dankzij de focus op kringlooplandbouw krijgt grasraffinage een nieuwe impuls. DLV Advies, Delphy, technologieleverancier Grassa en het veevoerbedrijf ABZ Diervoeding werken samen in een demonstratieproject.

Verdienmodel+grasraffinage+komt+scherper+in+beeld
© Corné Sparidaens

Raffinage van gras verhoogt de stikstofbenutting van eigen land, ook op bedrijven met een hoge melkproductie per hectare. Daarom demonstreerden Grassa en DLV Advies de afgelopen weken op een aantal melkveebedrijven de bioraffinagetechnologie van Grassa, mede om het verdienmodel scherper in beeld te krijgen.

Grassa levert een installatie die op regionale schaal kan worden toegepast. Voor zover bekend de enige in zijn soort in Nederland en al een aantal jaren in ontwikkeling, met name in gesubsidieerde projecten in Zuid-Nederland. Hier werkt Grassa ook nauw samen met veevoerbedrijf Fransen Gerrits, mede-investeerder in Grassa.

Verdienmodel

Het verdienmodel van regionale grasraffinage hangt af van de hoeveelheid energie die wordt gebruikt om de celwand van het gras te scheiden van de celinhoud en de bewerking van die vloeibare fractie die vervolgens plaatsvindt.

In het concept dat Wagenings wetenschapper Johan Sanders begin deze eeuw op papier zette, wordt gras geraffineerd tot een breed scala aan natuurlijke grondstoffen waarvan de waarde de productiekosten overtreft.
Ook Grassa-directeur Peter van Paridon gelooft in dit verdienmodel. Grasraffinage wacht al enkele jaren op een doorbraak, maar hij ziet dat nu ook echt gebeuren.

Hogere eiwitefficiëntie

'Gras en grasklaver produceren tot wel twee tot drie keer zoveel eiwit per hectare als soja. De grasvezel bevat nog veel van het bestendige eiwit en is laag in kalium, en kan kuilgras prima vervangen. De koeien laten daarbij een hogere eiwitefficiëntie zien en er komt tot 30 procent minder stikstof en fosfaat in de mest terecht', zegt Paridon.

'Het hoogwaardige eiwit uit de sapstroom zal naar verwachting prijstechnisch kunnen concurreren met gmo-vrij soja-eiwitconcentraat in voer voor kippen, varkens of vissen of in petfood. Bovendien is de suikerfractie uit de sapstroom rijk aan fermenteerbare organische stof. Deze voedingsstof stimuleert de darmflora bij jonge dieren', vervolgt de Grassa-directeur.

'De mineralenfractie kan worden toegepast als organische plantaardige meststof voor de glastuinbouw. Door raffinage krijgt gras zo veel meer waarde in veevoer.'

Praktische toepasbaarheid

DLV Advies gaat zich verdiepen in de praktische toepasbaarheid, in meerjarig onderzoek dat wordt gesubsidieerd door een aantal provincies en met POP3-gelden.

In eerste instantie wordt het verdienmodel van de sapstroom als PK-meststof (mengmeststof) in de noordelijke akkerbouw onderzocht in aardappelen en mais. In een later stadium van het onderzoeksproject volgt ook het verdienmodel van de hoogwaardige eiwitfractie uit de sapstroom, die zeker 450-500 gram ruw eiwit per kilo bevat.

Projectmanager Sytze Waltje: 'Het is de bedoeling dat veevoedingsinstituut CLO De Schothorst de precieze veevoedkundige waarde van het hoogwaardige eiwit uit het sap gaat bepalen. Door samen te werken met ABZ Diervoeding is er wellicht regionale afzet in varkens- en pluimveehouderij mogelijk.'

Voordelen

Ook ziet DLV Advies mogelijkheden voor benutting van stoffen als compost, paardenvoer of substraat in de tuinbouw. Waltje benadrukt de voordelen van raffinage van najaarsgras. 'Door het veel hogere onbestendig eiwitgehalte in het gras in de herfst, gaat er veel stikstof verloren. Grasraffinage gaat dit voor een deel tegen', zegt ze.

'Dat verbetert de Kringloopwijzerresultaten, je haalt meer eiwit van eigen land. Het voereiwit is bovendien VLOG-vrij. En regionaal voereiwit beperkt de transportbewegingen. Maar ik realiseer me dat bedrijven met een ruwvoertekort, najaarsgras anders zijn gaan waarderen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer