Grasraffinage loont voor melkveehouder

Raffinage van gras biedt financieel en in de benutting van nutriënten 'een duidelijke plus'.

Grasraffinage+loont+voor+melkveehouder
© PPP Agro-Advies

Die conclusie trekt adviseur Wim Honcoop van PPP-Agro Advies uit een verkenning van de potentiële effecten van grasraffinage op zeven melkveebedrijven.

Op deze bedrijven gaan de boeren in het project GRASSA! komend najaar aan de slag met een geheel vernieuwde installatie om gras te raffineren.

Grote verschillen

'Je ziet met name financieel grote verschillen: een voordeel van 32 tot 8 euro per ton verwerkt gras, exclusief de kosten van de raffinage,'meldt Honcoop. 'Daarin zijn alle kosten van het verwerken tot de opslag meegenomen.'

'Als je ervan uitgaat dat de kosten van raffinage vergelijkbaar zijn met drogen, is raffinage voor een deel van de bedrijven dus interessant.'

De verschillen zijn volgens Honcoop te verklaren vanuit de benutting van het eigen ruwvoer op de bedrijven, het aandeel gras, de intensiteit en de mate waarin een hogere fosfaatbenutting voordeel oplevert binnen de nieuwe regelgeving.

Gemiste kans

Het grootste effect op nutriëntenbenutting heeft grasraffinage als er veel gras wordt gevoerd op een bedrijf is en de bedrijfsvoering extensief is. Honcoop: 'Op dergelijke bedrijven is meestal ruim voldoende eiwit en fosfor aanwezig uit het eigen gewonnen voer, waardoor de benutting hiervan lager ligt.'

Naast de beschikbaarheid van voldoende eiwitten is ook de voerstrategie niet altijd optimaal ingericht. 'Pinken krijgen in verhouding te veel eiwit, terwijl er voor het melkvee extra eiwit wordt aangekocht. Een gemiste kans, aangezien je dan eiwit moet bijkopen, terwijl er van het eigen land veel eigen eiwit aanwezig is.'

Volgende stap

De volgende stap wordt het toetsen van de theoretische kennis in de praktijk. Honcoop: 'Er wordt momenteel gebouwd aan een nieuwe installatie. De planning is om dit op een aantal bedrijven weer te testen.'

'Dan zal ook gelijk het effect van het raffineren op de fosfaat efficiëntie goed worden meegenomen', aldus de PPP-adviseur.

Grasraffinage

Met een mobiele raffinagemachine kan gras geraffineerd worden, bijvoorbeeld vers gras vanaf de weide. Zodanig dat de componenten zo goed mogelijk benut worden. Na raffinage komen twee producten vrij: grassap en grasvezel. Eiwitten uit het grassap worden gebruikt voor hoogwaardig veevoer.

Zo wordt gras niet alleen ruwvoer voor koeien, maar wordt het ook ingezet als krachtvoer, onder meer voor varkens en op de lange termijn misschien zelfs voor mensen. Er blijft geen afval achter: van het grasvezel kan ruwvoer voor koeien of karton of biocomposiet gemaakt worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer