Coupeerverbod voor alle schapen in 2028

Vanaf 1 januari 2028 mogen de schapenrassen Suffolk, Hampshire Down en Clun Forest niet meer gecoupeerd worden.

Coupeerverbod+voor+alle+schapen+in+2028
© Koos v.d. Spek

Het couperen van schapenstaarten is verboden. Alleen bij de rassen Suffolk, Hampshire Down en Clun Forest is het verwijderen van een deel van de staart onder voorwaarden toegestaan, omdat het door de lange en bewolde staarten van deze rassen moeilijk is om myiasis te voorkomen.

Voor deze rassen geldt een vrijstelling tot aan 1 januari 2028. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat aan de Tweede Kamer weten dat ze in de wet gaat opnemen dat er vanaf die datum ook voor de nu uitgezonderde schapenrassen een coupeerverbod gaat gelden.

Fokprogramma's

De betrokken organisaties van de vrijgestelde schapenrassen hebben zich gecommitteerd aan het initiëren van fokprogramma’s gericht op halvering van de staartlengte voor 31 december 2027 en aan tussentijdse evaluatiemomenten.

Wageningen Universiteit heeft op verzoek van het ministerie van LNV in 2017 een evaluatie uitgevoerd naar de voortgang op het fokken van kortere staarten bij de drie schapenrassen. Daaruit blijkt dat geen van de stamboeken de doelstelling voor 31 december 2027, gaat waarmaken.

Myiasis

Met de stamboeken is daarom overeengekomen om in de wetgeving 1 januari 2028 op te nemen als einddatum voor het couperen. Tot deze einddatum zullen de stamboeken doorgaan met het ingezette fokprogramma. Met kortere staarten blijft het namelijk nog altijd beter mogelijk om myiasis te voorkomen.

De stamboeken hebben ook aan de Gezondheidsdienst voor Dieren gevraagd om een protocol op te stellen voor pijnbestrijding tijdens en na de ingreep, zodat zij pijnbestrijding kunnen toepassen zolang de ingreep nog is toegestaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer